23 februari 2006

John Leerdam: “De Baarsjes een nieuw SoHo”

Zaterdag was John Leerdam samen met Arco Verburg op bezoek in de Witte de Withstraat. Hij kreeg een doorkijkje van de kunst & cultuur in De Baarsjes en was erg onder indruk. “Met zulke levendigheid is SoHo in New York (een wijk bekend om zijn kunstenaars) twintig jaar geleden ook begonnen,” was zijn verheugde reactie.

Hij ging met Arco Verburg ondermeer op bezoek bij het kunstenaarscomplex meneer de Wit. Dit complex herbergt zowel architecten, schilders, etsers, videokunstenaars en beeldend kunstenaars samen. Hier werd verteld waarom de kunstenaars kiezen voor de Baarsjes. De coördinator van het complex en een video-art kunstenaar legde uit dat zij bewust voor De Baarsjes hebben gekozen.

“In het centrum verkeer je in een cocon, terwijl je hier midden in de samenleving staat. De Baarsjes bruist en dat is goed voor de sfeer in een buurt, maar ook voor de creativiteit van de kunstenaar” aldus de coördinator. Er werd verteld hoe de kunstenaars zich vestigden in De Baarsjes en hoe deze lokatie goed aansloot bij hun wensen en bovendien goed bereikbaar bleek te zijn. Door de steun van het stadsdeel en verhuurder was het mogelijk om uiteindelijk terecht te komen in het complex van de Witte de With. De galerie/atelier heeft nu grootste plannen. Ze willen meer kunstenaars aantrekken en tevens een grote ruimte creëren waarin kan worden gexperimenteerd met eigen stellages en voorstellingen.

“Zulke initiatieven verdienen steun en wat dat betreft kan dit beleid een voorbeeld zijn voor andere steden, aldus John. Hij ziet ook al een toekomst weggelegd voor een kunstenaars bed & breakfast, waarin een passie voor kunst kan worden gecombineerd met een bezoek aan Amsterdam. “De Baarsjes is tenslotte maar 15 minuten van het centrum.” Aan het eind van de tocht werd ook nog een bezoek gebracht aan het hoedenatelier in de Witte de With, waar de mooiste creaties voor ons werden uitgespreid. Alle verschillende vormen en maten waren in de winkel te vinden, inclusief een gehele collectie van eigen werk. Adembenemend, vonden we allemaal.