20 februari 2006

“Inkomen te hoog? Weg uit huurhuis”

Uit Het Parool van maandag:
“Huurders van een goedkope woning met een redelijk tot goed salaris kunnen vanaf 2008 een periodieke inkomenstoets tegemoetzien. Verdienen ze te veel, dan moeten ze verhuizen naar een duurdere woning.

Op die manier wil minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting het zogeheten scheefwonen bestrijden. Ze wil het gezinsinkomen van huurders elke vijf jaar controleren. Een verhuizing kan alleen worden afgedwongen als voldoende duurdere woningen te huur zijn.

Scheefgroei is vooral een probleem in Amsterdam. Zeventig procent van het bestand behoort tot de categorie sociale huurwoningen, terwijl maar 48 procent van de inwoners wat inkomen betreft ervoor in aanmerking komt.

De Amsterdamse fracties van PvdA en GroenLinks noemen Dekkers voornemen idioot en hypocriet. Volgens Bouwe Olij (PvdA) schept Dekker alleen maar meer problemen. ”Het gevaar bestaat dat mensen die meer willen werken, hun huis uit moeten. Daar ga je met je motto dat werken loont.”

Dat vindt ook Maarten van Poelgeest (GroenLinks): ”Mensen krijgen het beter omdat ze iets meer verdienen en worden als dank uit hun huis gezet. Belachelijk. En waar moeten die mensen dan in godsnaam heen? ”

Volgens Bastiaan van Perlo van Huurdersvereniging Amsterdam doet het er niet toe of huurders kunnen doorstromen naar duurdere woningen. ”Je hebt als Nederlander gewoon recht op wonen. Je kunt het huurrecht niet zomaar aantasten. En bovendien lost dit hele plan niets op.”

De Amsterdamse VVD ziet wel degelijk voordelen. Gemeenteraadslid Pauline Buurma: ”Dit verschaft duidelijkheid voor nieuwe huurders. En verhuizen is niet erg als je het van tevoren maar weet.” Wel vindt ze dat meer duurdere woningen te huur moeten zijn.