Door op 8 maart 2014

“In Amsterdam spreken we International”

Donderdag deed ik mee aan een enthousiast debat bij het Expat Centre. De energie van het publiek ging als een bruisende golf door de zaal. Het Expat Centre is een belangrijke club die expats (kennismigranten) van informatie voorziet, maar ook helpt met verblijfsvergunningen. Afgelopen jaar zijn 6.500 mensen geholpen. Expats en internationals (iemand met een buitenlands paspoort) zijn belangrijk en vitaal voor Amsterdam. Ongeveer 1 op de 8 Amsterdammers is een ‘international’. Iemand die ervoor kiest om hier tijdelijk te wonen en te werken. Onder hun ook vele creatievelingen.

Belangrijk omdat ze Amsterdam maken tot die internationale stad van talent. In Amsterdam mogen expats van mij de taal blijven spreken die ze willen spreken. Het helpt natuurlijk wel om je te verdiepen in Nederlands. Want wie Nederlands spreekt, krijgt makkelijker toegang tot de Nederlandse cultuur. Daarom hebben we 5.000 gratis plekken voor expats die Nederlands willen leren.

Wethouder Gehrels heeft afgelopen jaren hard gelobbyd om internationale bedrijven naar Nederland te halen. En met succes. Honderden bedrijven zijn de laatste jaren naar Amsterdam gekomen en alleen al in 2013 heeft dit 1.700 directe banen opgeleverd.

Vrijdag hield ik dan ook een pleidooi om te blijven investeren in bouwen, want ook expats moeten wonen. Wie als expat hier naartoe komt, wordt makkelijk slachtoffer van huisjesmelkers en louche bemiddelaars. De PvdA Amsterdam vindt dus ook dat die keihard moeten worden aangepakt.

Zelf heb ik flink wat internationale vrienden die hier erg gelukkig zijn. In voorbereiding naar het debat vroeg ik ze nog even waarom ze voor  Amsterdam hadden gekozen. Argumenten als ‘vrijheid’, ‘internationale karakter’, ‘diversiteit in mensen’ en ‘belangrijke Europese hub’ kwamen voorbij. Het maakt mij ook weer trots om Amsterdammer te zijn. Het maakt Amsterdam tot die unieke kleine metropool. Daarom vindt de PvdA Amsterdam het zo belangrijk een Expat Centre te hebben. Daarom heeft burgemeester van der Laan ook onlangs een convenant getekend met Staatssecretaris Teeven (V&J) voor voortzetting van de samenwerking.

PvdA Amsterdam houdt van expats.