Door op 2 maart 2015

Ilhame blogt: zet maatschappelijke ondernemingen in het zonnetje!

Afgelopen week bezocht ik PAT BV, een assemblagebedrijf voor een variëteit aan producten, van stembussen tot bewegwijzering. Het bedrijf verdient en geld en geeft mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben de kans om deel te nemen aan het arbeidsproces op geleidelijke schaal. PAT BV is een onderneming waar maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staat.

Maatschappelijke ondernemingen zijn niet nieuw, maar wel in opkomst in Amsterdam. En dat is een goede zaak. Sociale ondernemingen belichamen een ander ondernemen; niet de winst heilig verklaren, maar maatschappelijk nut voorop stellen. Duurzaam ondernemen voor werknemers en milieu.

Bedrijven als PAT BV verdienen onze steun. We zouden als politiek dan ook niet huiverig moeten zijn om zulke bedrijven bij hun naam te noemen en extra in het zonnetje te zetten. Met de uitvoering van de participatiewet, waar mensen met een arbeidsbeperking aan de slag gaan bij ondernemingen (in plaats van bijvoorbeeld de sociale werkvoorziening) is dat alleen nog maar belangrijker geworden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen als PR-instrument, ook uitgedragen door politici en burgers die dergelijke bedrijven bij naam en toenaam kwalificeren. Niet een black-list maar een white-list van maatschappelijk verantwoorde bedrijven, zou ik zeggen.

Deze raadsperiode wil ik mij zo veel mogelijk gaan inzetten voor verantwoord, maatschappelijk ondernemen. Ik blijf deze ondernemers zoveel mogelijk bezoeken en zal er binnen mijn functie zoveel mogelijk aan doen om het hen makkelijker te maken.