20 januari 2006

’Griffith weet niet waarover ze spreekt’

Uit Het Parool, door Marieke Monden:

PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb heeft zich mateloos geergerd aan uitspraken van zijn VVD-collega Laetitia Griffith over probleemwijken. “Ze heeft geen idee waar ze over spreekt!”

Griffith, lijsttrekker voor de VVD, zei zondag op AT5 dat Amsterdam net als Rotterdam mensen met lage inkomens uit probleemwijken moet weren. Aboutaleb: “Ik heb twee jaar in Rotterdam rondgelopen, Rotterdam heeft heel andere problemen. Wij hebben hier geen straten vol dichtgetimmerde ramen. Als ik haar zo hoor, denk ik: je hebt geen idee waar je over spreekt. Het is echt zwaar geschut in stelling brengen. Wat mot dat, waar dient het allemaal toe, vraag ik mij dan af.”

Ook Griffiths pleidooi voor preventief fouilleren in de hele stad is hem in het verkeerde keelgat geschoten: “Die maatregelen hebben goed gewerkt in het Centrum en Zuidoost, maar daar zijn heel andere problemen dan in West. Als je fouilleert, ben je op zoek naar verboden objecten. Maar met de dreigende onrust in West moet je natuurlijk niet met fouilleren komen aankakken. Dat zou de slechtste remedie zijn die je kunt bedenken, heel tricky. Het stigmatiseert bovendien een buurt, daar reageren die jongeren juist op. Natuurlijk moet je bij misstanden ingrijpen; maar wapengekletter is niet het probleem in West. We moeten investeren in vertrouwen en heel voorzichtig zijn met de bulldozer. Bovendien, de politie zelf vindt fouilleren in de hele stad niet nodig.”