13 februari 2006

Godelieve van Heteren: “Haal er uit wat er in zit!”

Godelieve van Heteren is lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Omdat ze ook in Amsterdam woont, zet zij zich ook in de hoofdstad in voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het kamerlid vindt dat Amsterdam nog te weinig gebruik maakt van de verborgen talenten: “Er komt niet uit wat er in zit”.

Van Heteren is van huis uit arts en historicus. Ze was docent en onderzoeker aan de medische faculteit in Nijmegen voordat zij in de zomer van 2001 gebeld werd door de PvdA of ze zich niet verkiesbaar wilde stellen voor de Tweede Kamer. Ze vermoedt dat het Rob Oudkerk is geweest die de PvdA- sollicitatiecommissie had getipt. Ze had Rob namelijk wel eens terzijde gestaan bij discussies over noodzakelijke verbeteringen in de gezondheidszorg. Op dit moment is ze voor de PvdA in de Tweede Kamer dan ook woordvoerder gezondheidszorg. Daarnaast houdt ze zich bezig met crisisbeheersing en rampenbestrijding en is ze voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Europese Zaken.

Jongeren
In Amsterdam ziet Van Heteren veel mogelijkheden die nog onbenut blijven: “Er komt niet helemaal uit wat er in zit. Er is veel creatieve energie, zeker ook in het bedrijfsleven. Daar zitten mensen die onconventioneel willen kijken hoe we de stad verder helpen. Maar vooral de jeugd moet meer ruimte krijgen. Onder allochtone jongeren, waar nu zo vaak ‘over’ wordt gesproken, zitten heel veel ideeën. Kijk naar een serie als Cous Cous en Cola van Maartje Nevejan, met jongeren uit West. Dan zie je hoeveel het oplevert als je mèt en niet òver mensen praat. Ik word echt boos als ik zie hoe men nu bijna actief op een clash of civilizations lijkt aan te sturen. Dat kan echt anders.” Het kamerlid maakt zich zorgen over de groeiende spanningen in de stad, maar begrijpt wel waar de frustratie van sommige moslims vandaan komt. Ze opent de Volkskrant en laat een afbeelding van een woedende, protesterende moslim zien: “Ik verzamel de laatste tijd zulke plaatjes uit de kranten. Als je al die beelden bij elkaar optelt, wordt het weer iets begrijpelijker waar de kwetsing rond de cartoons vandaan komt.”

Het nieuwe gemeentebestuur moet volgens Van Heteren een aantal dingen hoog op de agenda plaatsen: “De top tien van de PvdA is prima. Maar mijn persoonlijke prioriteit heeft alles wat met de jeugd te maken heeft. Kinderen moeten naar school kunnen. Iedereen moet kunnen ontdekken wat er bij hem of haar in zit. Alle barrières die dit tegenhouden, moeten worden bevochten. In de Amsterdamse wijken moet men daarnaast een buurtgevoel creëren zodat iedereen elkaar een beetje in de gaten houdt. Mensen missen dat buurtgevoel.

Ouderen
Het grootste probleem onder ouderen nu is eenzaamheid. Daar kan echt meer aan gedaan worden. Ik ben heel boos dat de Melkertbanen zijn weg gesloopt. Alsof dat geen werk is en geen vitale sociale functie vervult. Juist die ambachten en publieke taken zijn van levensbelang voor de sociale samenhang. Daarnaast moet er meer ruimte komen voor creatieve werkgelegenheid. Mensen met verrassende ideeën. Die maken de smaak van de stad uit. De nieuwe wethouder voor Cultuur moet samen gaan werken met Sociale Zaken en Economische Zaken zodat er weer meer vrijplaatsen komen voor kunstenaars en andere creatieve geesten”.

Volgens het Amsterdamse kamerlid is de PvdA de juiste partij die werk moet gaan maken van deze punten: “De PvdA is de partij van emancipatie en creativiteit, de partij van insluiting in plaats van uitsluiting. De PvdA heeft als geen andere partij een lijst die een goede afspiegeling is van de stad. Met veel nieuwe mensen. Dat vraagt van oudere raadsleden dat ze wat rugdekking geven aan de jongere garde, net zoals in de maatschappij de oudere jongeren, de 40-plussers, de jonge jongeren weer moeten helpen. Zolang iedereen zich maar inzet voor de publieke zaak”.

Van Heteren is niet te spreken over de wijze waarop de regering de steden afhankelijk maakt van de bestuurders in Den Haag: “De grote steden hebben veel geld moeten inleveren, terwijl juist daar de ingewikkelde situaties zich aandienen. Het jeugdbeleid en het daaraan gekoppelde investeringsbeleid is landelijk raar geregeld. Dat begint nu een beetje te veranderen. Maar het beleid voor de grote steden en de Belasting loopt allemaal via Den Haag. Men zou de gemeentes veel meer armslag en eigen initiatief moeten gunnen. De oorspronkelijke plannen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaven gemeenten veel nieuwe taken maar zonder capaciteit en geld! Gelukkig heeft mijn collega Gerdi Verbeet van de PvdA de plannen van de staatssecretaris grondig verbouwd. De aangepaste WMO die er nu ligt heeft onze steun. Die wet wordt nu pas per 1 januari 2007 ingevoerd. Dat geeft ons de kans ook onze laatste veranderingen nog gedaan te krijgen”.

Voor de campagne heeft Van Heteren zich laten indelen in Amsterdam. Het is haar stad en de komende weken zet ze zich dan ook graag in voor de PvdA: “Ik voer maandag campagne bij ouderencentra in Zuideramstel en Muiderpoort, ik ben in Oost en Noord voor projecten over Werkgelegenheid en ik ben in Bos en Lommer te vinden op 18 februari als het de hele dag gaat over jeugd”. Godelieve van Heteren voelt zichzelf een ‘oudere jongere’. Dat is goed te begrijpen als je met haar praat. Haar grote interesse ligt bij de jeugd en daarnaast kan ze ook makkelijk in dialoog met hen. In de Tweede Kamer zal ze zich ook weer richten op het nieuwe zorgstelsel en het aloude sociaal-democratische ideaal van solidariteit draagt van Heteren dan met zich mee: “De aanpassingen van Hoogervorst pakken niet solidair uit. Die no-claimkorting is ronduit belachelijk. Mensen die toevallig niet ziek worden krijgen een bonus. Zieke mensen moeten dat dan gaan betalen. Het is heel onrechtvaardig. Uiteindelijk vloeit iemands gezondheidssituatie nog heel vaak voort uit sociaal-economische situaties, ook in Amsterdam”.