16 november 2005

Gehandicaptenvoorzieningen ten onder aan succes?

De Stadsmobiel en de fiets met lage instap of hulpmotor hebben behoorlijk succes: zij worden steeds meer gebruikt. Dat komt onder meer door een betere kwaliteit en service. Maar dat succes heeft een keerzijde: de kosten nemen toe. Bij de begroting wordt daarom extra geld voor deze voorzieningen uitgetrokken. Maar de wethouder stelde ook maatregelen voor, om de kosten te beperken. Deze betekenen: het gebruik afremmen, en daarmee ook de participatie van gehandicapten en ouderen. Daardoor dreigen deze voorzieningen nu dus aan hun succes ten onder te gaan.

Dergelijke kwesties zullen nog veel vaker op het bordje van de gemeente komen te liggen. De Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is namelijk in de maak. En deze wet maakt gemeentes verantwoordelijke voor allerlei zorgvoorzieningen, waaronder ook de huishoudelijke hulp. Daarom is deze aanpassing een testcase voor de WMO.

Vaak gaat het niet alleen om de inhoud van het pakket, maar ook om de kosten: wie betaalt wat? De Wet Voorzieningen Gehandicapten en de WMO zijn verdelingsvraagstukken.

Woensdag 9 november organiseerden Zati Yurdakul en Ria Logtenberg een bijeenkomst over dit vraagstuk. Hier kwamen ruim 30 ouderen, gehandicapten, vertegenwoordigers uit deze groepen en politici samen om te discussiëren over de maatregelen. Ook ambtenaren met kennis van de WVG én inkomensregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten waren aanwezig.

Hier vindt u het verslag