11 januari 2006

Enquete PvdA: geen coffeeshop in Osdorp!

“Vier maanden moest ik wachten op míjn vergunning – en die coffeeshop krijgt ‘m in twee weken,” aldus afgelopen zaterdag een verbijsterde Osdorpse ondernemer. Vlak voor Kerstmis werd de vergunning voor een nieuwe coffeeshop verstrekt door het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Osdorp. Zonder iemand te informeren, ondanks de afspraak dat dergelijke besluiten eerst met de stadsdeelraad en omwonenden moeten worden besproken.
De gevolgen zijn niet misselijk. Dat bleek zaterdag 7 januari jl. uit een enquête van de PvdA Osdorp. Niet minder dan 1 op de 3 ondervraagden noemde de coffeeshop een reden om minder te gaan winkelen in Osdorp. Dat betekent een zware aderlating voor de omzet van de ondernemers aan het Osdorpplein. Daarnaast is het precies het verkeerde begin van de juist door dit Dagelijks Bestuur nagestreefde uitbouw naar een stadshart voor heel Amsterdam West.
Woningeigenaren verontrust
Niet alleen de Osdorpse ondernemers, maar ook de eigenaren van nabij gelegen appartementen zijn verontrust. Zij maken zich grote zorgen over de waarde ontwikkeling van hun eigendom. “Met de ene hand wil het Stadsdeel mensen met een hoger inkomen lokken, met de andere hand delen ze stiekum zo’n vergunning uit,” aldus zaterdag een Osdorper.

In totaal ondervroeg de PvdA 264 mensen, waaronder 157 bewoners van Osdorp. Van de ondervraagde Osdorpers is 69 % tegen de vestiging van de coffeeshop. Niet minder dan 30 % van de geënquêteerden gaat minder winkelen en 56 % verwacht meer overlast. Ook meldt 41 % van de ondervraagden dat zij met een onveilig gevoel langs de coffeeshop te zullen lopen.
Wat de enquête heel erg duidelijk maakt is dat het Dagelijks Bestuur onder voorzitterschap van Simon Willing (VVD), de vergunning buiten alles en iedereen om heeft verleend. Niemand onder de ondervraagden was op de hoogte. De boze winkeliers van het Osdorpplein hebben al aangegeven in beroep te gaan tegen het besluit van het stadsdeel.
Schriftelijke vragen
De PvdA zal deze week schriftelijke vragen stellen aan het dagelijks bestuur. Raadsvoorzitter en beoogd wethouder Marjo Teuling: “Het is verbazend dat het dagelijks bestuur een dergelijke vergunning een dag voor Kerstmis afgeeft, zonder ook maar de mening te peilen van deelraad, bewoners, winkeliers en andere betrokkenen. Als fractie vragen we ons echt af of de kop van het winkelcentrum de beste locatie is voor een coffeeshop. Al helemaal omdat het precies in een beoogd recreatiegebied aan de Sloterplas is – pal bij alle andere horeca-voorzieningen. Zo moet je dingen niet doen in Osdorp.”
De volledige resultaten van de peiling worden deze week gepubliceerd op de website van de PvdA Osdorp.
Meer informatie bij Achmed Baâdoud, fractievoorzitter PvdA Osdorp, 06 27047054