Door Lian Heinhuis op 23 november 2020

“Een democratie is kwetsbaar en heeft bescherming nodig.”

Door: Lian Heinhuis

Vorige week donderdag was de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja in Amsterdam. Samen met een aantal andere raadsleden mocht ik met haar in gesprek. 

Het was heel bijzonder om deze vrouw te ontmoeten, die zo hard strijdt voor democratie in haar land. Tichanovskaja is de politiek in gegaan omdat ze niet anders kon, omdat ze nadat haar man opgepakt was door het regime, geen andere mogelijkheid zag dan te vechten voor zijn vrijheid en die van haar land. Toen ik haar zag zitten in de commissiezaal in de Stopera, waar ik zo vaak zit en waar zo vaak politiek debat wordt gevoerd, besefte ik ineens hoe bijzonder onze eigen situatie is. Dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat we in een democratie leven, dat we eerlijke en vrije verkiezingen hebben en dat we elkaar hier met woorden bestrijden en niet met geweld. Ik besef me nu dat die doodgewone commissiezaal in de Stopera eigenlijk heel speciaal is. En dat we onze democratie nooit zomaar voor lief mogen nemen. Want al sta je er misschien niet dagelijks bij stil; een democratie is uiterst kwetsbaar en heeft bescherming nodig.  

“Al sta je er misschien niet dagelijks bij stil; een democratie is uiterst kwetsbaar en heeft bescherming nodig.”

Toen ik Tichanovskaja vroeg waar zij, die inmiddels voor zovelen een inspiratie is, zelf haar inspiratie vandaan haalde, antwoordde ze: ‘uit de mensen van Wit-Rusland. De mensen die de straten opgaan om vreedzaam hun rechten op te eisen, die strijden voor vrijheid en democratie. Daarom kan ik deze strijd niet opgeven, omdat ik het voor die mensen doe’. 

Het gesprek met deze krachtige vrouw heeft me doen beseffen dat het boven alles onze taak als politici is om de vrijheid in onze stad en ons land te beschermen. Ik ben dankbaar dat ik raadslid mag zijn in een democratisch land en ik hoop van harte dat de inwoners van Wit-Rusland straks ook hun eigen volksvertegenwoordigers mogen kiezen. En de volgende keer dat ik weer in een urenlang debat zit in dat zaaltje in de Stopera, zal ik terugdenken aan de ontmoeting met Svetlana Tichanovskaja en dat even extra waarderen.

Lian Heinhuis
Gemeenteraadslid PvdA Amsterdam

Lian Heinhuis

Lian Heinhuis

Wie ben je? Ik ben Lian Heinhuis, 35 jaar, ik werk als programmamanager bij een filantropisch fonds, ik woon sinds kort in Amsterdam-Oost en ben in september moeder geworden van een zoon. Sinds het najaar van 2020 ben ik raadslid namens de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Waarom houd jij van Amsterdam? Ik houd van

Meer over Lian Heinhuis