Door op 14 december 2012

Draag paars, accepteer homoseksualiteit!

Vandaag is het ‘paarse-vrijdag’ de dag waarop iedereen door paarse kleren te dragen kan laten zien tegen homofobie te zijn. Een goed initiatief, want homoseksualiteit is nog lang niet altijd geaccepteerd. Dat viel mij ook op tijdens mijn bezoek aan Amsterdamse scholen. Nog altijd worstelen Amsterdamse jongeren met hun gevoelens, omdat hun omgeving deze niet erkent. Daarom roep ik iedereen op paars te dragen, om te laten zien dat we iedereen accepteren!

Helaas kennen we allemaal de verhalen van jongens en meisje die niet voor hun geaardheid durven uit te komen, bedreigd of gepest worden of zelf aangevallen worden omdat zij op iemand van hetzelfde geslacht vallen. Hoewel Amsterdam wereldwijd een voortrekkersrol vervult als het gaat om de rechten van de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) valt er nog een wereld te winnen!

Recent was ik op een school in Amsterdam waar het me opviel hoe slecht geïnformeerd veel Amsterdamse jongeren zijn. Er is nog altijd onbegrip over wat homseksualiteit is en vaak zijn jongeren in de veronderstelling dat homoseksualiteit een keuze is. Het is zaak jongeren beter te informeren over wat homoseksualiteit nu precies is. Pas als we de kennis van jongeren vergroten kunnen we de acceptatie van homoseksualiteit vergroten. Homoseksualiteit geen afwijking of een keuze, maar gewoon een deel van wie je bent!

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Amsterdamse scholen. Zowel op het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs moeten we duidelijk maken dat homoseksualiteit net zo gewoon is als heteroseksualiteit. De komende tijd zal ik daarom zelf op scholen in Amsterdam het gesprek met leerlingen aan blijven gaan in mijn ‘Moeilijke vragen debattour. In de hoop zo zelf een klein beetje bij te kunnen dragen aan de acceptatie.

Maar dat is niet genoeg, want elke Amsterdamse school moet het gesprek over homoseksualiteit aan durven gaan. Alleen dan kunnen onwetendheid en vooroordelen onder kinderen en jongeren aangepakt worden. Ik was dan ook blij dat een van de jongeren die ik sprak van mening was dat we kinderen op school moeten leren wat homoseksualiteit is. Ik ben het volledig met hem eens en zal mij sterk maken voor goede voorlichting over homoseksualiteit. Paarse-vrijdag is een mooi initiatief, maar eigenlijk zou acceptatie van homoseksualiteit vanzelfsprekend moeten zijn.