21 september 2020

De Hart voor Amsterdam-leergang in gesprek met PvdA-politici

In januari 2020 is de eerste Hart Voor Amsterdam-leergang van de PvdA Amsterdam van start gegaan. Na een voortvarende start met leuke, interactieve bijeenkomsten in het pand van de PvdA Amsterdam, was de leergang vanaf halverwege maart door het coronavirus aangewezen op online sessies. Tot aan vorige week zaterdag. Toen kwamen de 25 deelnemers – rekening houdend met de coronaregels – voor het eerst weer bij elkaar. Op het programma stond een gesprek met fractievoorzitter Sofyan Mbarki en onze wethouders Marjolein Moorman en Sharon Dijksma over de PvdA, idealen en het politieke handwerk in de gemeenteraad. Uri Mazor van het communicatieteam van de PvdA Amsterdam was erbij en maakte het onderstaande verslag.

Door: Uri Mazor

Elkaar een hand schudden kan nog niet en een borrel zit er nog niet in, maar voor mij is het bij binnenkomst meteen duidelijk dat alle deelnemers van de Hart voor Amsterdam-leergang blij zijn elkaar weer in het echt te zien. De Hart voor Amsterdam-leergang is door de PvdA Amsterdam opgezet om veelal jonge, nieuwe PvdA’ers te helpen om kennis te maken met de Amsterdamse politiek en ze te helpen hun weg te vinden binnen de partij. De deelnemers en organisatoren hebben zich uiteindelijk flink aan moeten passen, want na de eerste twee bijeenkomsten in de vroege lente zijn net zoals in de rest van het sociale leven de offline bijeenkomsten geschrapt en ging de leergang online verder. Tot aan vandaag. 

In het gebouw van Stichting Argan aan de Jan Tooropstraat in Nieuw-West, op een steenworp afstand van waar hij is opgegroeid en ook politiek naam heeft gemaakt, is het als eerste de beurt aan fractievoorzitter Sofyan Mbarki om het podium op te komen. Met het logo van de PvdA op de achtergrond vertelt Mbarki vol trots over ‘zijn’ Nieuw-West, zijn vroege jaren in de Amsterdamse politiek en de manier waarop hij nu het raadswerk combineert met zijn gezinsleven. Niet altijd makkelijk is dat, zegt hij.

De deelnemers luisteren aandachtig maar stellen ook vooral erg gerichte en adequate vragen. Het is duidelijk dat ze zich goed hebben voorbereid op deze middag. Logisch ook, want zo’n kans krijg je immers niet elke dag. Wanneer één van de deelnemers vraagt naar de reden voor Sofyan Mbarki om de politiek in te gaan komt er een mooi, oprecht verhaal bij Mbarki naar boven over de tijd dat hij les gaf aan het Calvijn College. “Op dat moment echt een school voor ‘andermans’ kinderen,” aldus de fractievoorzitter.

Verwaarlozing van scholen en dus leerlingen leidt volgens Mbarki tot verdere verwaarlozing van groepen mensen, dat in de ergste gevallen kan leiden tot dat we ze kwijtraken. Door bijvoorbeeld het afzakken naar de criminaliteit. Dit is een proces dat te voorkomen is wanneer je er als politiek voor iedereen bent, zowel voor de kinderen van het gymnasium in Oud-Zuid als het Calvijn in Nieuw-West. Dat verschil proberen te maken was voor hem de belangrijkste reden zich in 2014 kandidaat te stellen voor de PvdA.

Ook wordt Mbarki gevraagd naar zijn ervaringen met andere partijen en de verschillen binnen en buiten de coalitie. Politiek, en zeker lokale politiek, draait volgens hem naast om inhoud ook heel erg om relaties, een stelling die door de twee wethouders later bevestigd zou worden. Dit wordt volgens Mbarki wel steeds ingewikkelder in Amsterdam, omdat de aandacht van burgers en media voor de besluiten van de Amsterdamse raad steeds groter wordt en de belangen van die besluiten steeds zwaarwegender doordat er meer verantwoordelijkheden worden doorgeschoven vanuit Den Haag. Wat aan het eind van het gesprek het meest beklijft is zijn grote vertrouwen in de toekomst voor de PvdA Amsterdam: “Ik ga voor minimaal 8 zetels in 2022!”. 

Met de twee wethouders gaan de gesprekken met de leergang minder over idealen, maar vooral over concrete beleidsplannen, hoe deze plannen tot stand komen en wat de ervaringen van de wethouders zijn in de coalitie in Amsterdam. Ook zijn de deelnemers benieuwd naar hoe je als wethouder overlegt met ambtenaren en bewindspersonen in Den Haag. 

Dit is een goede vraag, blijkt als Sharon Dijksma (via Zoom) bevlogen en open begint te vertellen over de manier waarop zij haar Haagse ervaring en netwerk inzet voor de stad. Ook vertellen de wethouders over de typisch Amsterdamse ambtenaren, die bekend staan om hun enorme kennis van zaken en hun oren en ogen in de stad.

Terwijl de huilende baby van Sharon Dijksma op de achtergrond om wat aandacht vraagt (ze kon er niet in levende lijve bij zijn vanwege gebrek aan een oppas), beantwoordt ze nog een laatste vraag, namelijk waarom er landelijk nog nooit een vrouwelijke lijsttrekker is geweest namens de PvdA. “Wij zijn er als partij altijd mee bezig geweest, zo was ik een van de eerste Kamerleden die formeel met zwangerschapsverlof ging, en onze lijst is al jaren om en om man en vrouw,” zo verdedigt ze het beleid van de partij, hoewel een klein stukje teleurstelling en instemming met de vraag er toch wel uit te halen is. 

Voor de Hart voor Amsterdam-leergang 2020 loopt het jaar ten einde, met nog een bijeenkomst en een laatste essay-opdracht voor de boeg. Hoewel het een gek jaar was, wordt het toch door de meeste deelnemers als een succes beoordeeld. Erg jammer vonden ze het allemaal wel, zo weinig echte contactmomenten, maar het begrip is bij iedereen groot en ook het respect voor wat Peter de Jong en zijn mede-organisatie in korte tijd hebben gedaan om het programma om te gooien naar een online traject. Op naar de Hart voor Amsterdam-leergang 2021, zullen we maar zeggen!