14 december 2005

Criminaliteit en illegaliteit in de prostitutie wordt onvoldoende aangepakt

Aanstaande donderdag spreekt de raadscommissie Algemene Zaken over het preadvies van het College op de PvdA nota, ”Het onzichtbare zichtbaar gemaakt’’.

In deze nota tonen de PvdA raadsleden Asante en Schaapman aan dat er teveel mistanden zijn in de prostitutiebranche die niet ongezien en onbestreden mogen blijven. Daarnaast doen zij voorstellen aan landelijke, regionale en lokale overheid maar ook pleiten zij voor samenwerking met de gemeente Antwerpen ter bestrijding van illegaliteit en criminaliteit in de prostitutie.

Het College erkent de problematiek in de prostitutiebranche zoals omschreven door Asante en Schaapman en kondigt een aantal maatregelen aan. Inmiddels is er een brief uit naar minister Donner waarin de gemeente Amsterdam vraagt om een gezamenlijk onderzoek én aanpak ter bestrijding van illegaliteit en criminaliteit in de prostitutiebranche.
Hoewel de gemeente zich bereidwillig toont, zijn de voorgenomen acties niet concreet genoeg menen Asante en Schaapman, zij eisen meer van het College om de positie van prostituees te verbeteren en mensenhandel te bestrijden .

In de raadscommissie van donderdag 15 dec. zullen Asante en Schaapman pleiten voor drie concrete zaken die de gemeente zelf moet oppakken

1. Een gezondheidscentrum voor prostituees waar zij terecht kunnen voor gezondheidszorg, maatschappelijke en juridische hulpverlening, met daaraan verbonden een expertisecentrum mensenhandel waar informatie en ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel wordt geboden naar Antwerps voorbeeld zie: www.payoke.be

2. Verhoging van de leeftijd waarop een bezoek aan een prostituee gebracht mag worden. Landelijk (VNG modelverordening) ligt de leeftijdsgrens voor een bezoek aan een prostituee op 18 jaar, in Amsterdam ligt deze grens echter op 16 jaar.

3. Het voeren van een bewustwordingscampagne over mensenhandel.

Hieronder in Word:
-de brief aan minister Donner
-de prostitutienotitie (tweede druk)
-Stuk over gezondheidscentrum (de inbreng in de commissie Algemene Zaken