15 december 2008

Beveiliging OV viert kerst thuis

Gedurende kerst en oud en nieuw is er verminderd toezicht op de veiligheid in het openbaar vervoer in Amsterdam.

Het zogenoemde Veiligheidsteam openbaar vervoer draait op 24 en 31 december op halve kracht.

Dit bleek gisteren tijdens de Amsterdamse gemeenteraadsvergadering. Myriam Bergervoet (PvdA) zei over deze situatie gewaarschuwd te zijn door medewerkers van het team.

Het veiligheidsteam is samengesteld uit medewerkers van het GVB, Stadstoezicht en de politie. Een woordvoerder van Stadstoezicht noemt geen aantallen, maar erkent dat ’tijdens de feestdagen soepel wordt omgegaan met verlof’.

"Er is minder bezetting, maar alles gebeurt in overleg met de politie. Die bepaalt wat verantwoord is."

Juist rond kerst slaan zakkenrollers hun slag in drukke trams en is er overlast door vuurwerk, bleek voorgaande jaren. Een woordvoerder van de politie zegt dat er ‘voldoende toezicht’ is. "Er zal meer inzet zijn dan op een gebruikelijke zaterdag. Onze ervaring is dat het minder druk is dan met Pasen en Pinksteren."

Voor Bergervoet staat het functioneren van het veiligheidsteam ter discussie. In de nachtelijke uren zou het team in weerwil van beloften onvoldoende zijn bemand. GVB-personeel op de lijnen 1,2, 13, 16 en 17 zou ‘behoorlijk vaak’ worden bedreigd. Het bedrijf zou echter terughoudend zijn met het doen van aangifte, omdat de tram dan moet worden stilgezet, waardoor de dienstregeling in het honderd loopt. Als dat te vaak gebeurt, riskeert het GVB een boete. Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer) zei ervan uit te gaan dat de nachtelijke bezetting afdoende is.

Het GVB was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Klik hier voor het artikel in de Telegraaf.