11 november 2006

Beste Eric: over veiligheid

Beste Eric,
(Klik hier voor de brief van Eric)

Veiligheid is een topprioriteit bij de PvdA. Een veilige stad is de verantwoordelijkheid van de gemeente, het is een basisrecht voor alle Amsterdammers. Veiligheid is het eerste onderwerp in het programakkoord. De veilige stad bereiken we door preventie en repressie. De PvdA en Groenlinks hebben voor de komende jaren 3 miljoen structureel en 5 miljoen incidenteel extra uitgetrokken voor veiligheid. En dat voor een rood-groen college! Ook in de begroting voor 2007 wordt er meer dan in vorige jaren geïnvesteerd in veiligheid. Dit is vanwege de dreiging van terrorisme, maar ook om de overlast tegen te gaan van de harde kern jeugd en om verslaafde veelplegers aan te pakken.

Preventief fouilleren is slechts een van de middelen om de stad veiliger te maken, maar geen doel op zich. De bezwaren tegen preventief fouilleren, zoals discriminatie en inbreuk op de privacy vindt de PvdA van groot belang. Bedenk je maar eens hoe het voelt als je er als enige uitgepikt wordt, zonder dat je iets misdaan hebt.
De PvdA is akkoord gegaan met preventief fouilleren in de stad, onder een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat dit middel zeer zorgvuldig uitgevoerd moet worden.

Wij hebben destijds ingestemd met fouilleren in twee aangewezen gebieden in Zuidoost en in Centrum. De reden voor aanwijzing van die gebieden, was dat er veel wapenbezit was en dus heeft het daar nut. Wij vinden dat de Gemeenteraad altijd zeggenschap moet houden in welke gebieden in de stad er preventief gefouilleerd wordt, omdat dit geen keuze is van de politie, maar een politieke keuze, die democratisch gelegitimeerd moet zijn.

Dit jaar kwam er een rapport uit waaruit bleek dat preventief fouilleren veiligheidsverhogend werkt. Als dat zo is, moet je dat middel niet schuwen. Datzelfde geldt voor cameratoezicht. Dat soort maatregelen zet je in als het nodig is en zo mogelijk tijdelijk, maar die inzet is vooral zeer voorzichtig. Ik heb vaak het idee dat jullie wonderen verwachten van een middel als preventief fouilleren alsof alles duizend maal zo veilig wordt. Het begint bijna een mantra te worden.

Ons veiligheidsbeleid is veel breder. We willen radicalisme voorkomen, zetten ‘vliegende brigades’ in voor overlastgevende hangjongeren, we bieden verslaafden dwangzorg en we willen extra buurtregisseurs. Het aantal groepen dat overlast op straat geeft, wordt in de komenden jaren gehalveerd. Al die maatregelen moeten er voor zorgen dat het niet alleen veiliger wordt, maar ook leefbaarder. Want die twee begrippen horen voor de PvdA bij elkaar. Het gaat er ons niet alleen om dat de overlast tegen wordt gegaan, maar ook dat we verslaafden en hangjongeren niet aan hun lot over willen laten, maar betrekken bij de stad. Mensen maken immers Amsterdam.

Ik denk graag met de VVD over voorstellen om te komen tot een veiliger Amsterdam, maar je zult uit bovenstaande begrijpen dat preventief fouilleren in de hele stad en zero tolerance mijn hart niet direct sneller doen kloppen. En de score van een veiligheidindex? Die moet vooral realistisch zijn.

Met hartelijke groet,

Manon van der Garde
Fractievoorzitter PvdA Amsterdam
www.manonvandergarde.nl