24 februari 2006

Asscher bij MTV: politiek is verder kijken

Uit Het Parool:

Het ziet er allemaal wel ’leuk’ uit, die meiden achter de ramen op de Wallen. Lodewijk Asscher van de PvdA geeft het grif toe voor de camera van muziekzender MTV. “Maar politiek is verder kijken dan ’leuk’. En dan zie je vaak dat de dingen van binnen helemaal niet zo leuk zijn.”

MTV-kijkers zien vanaf vandaag de reportages over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart. Normaal gesproken niet een onderwerp dat door jongeren bestempeld wordt als ’leuk’, maar door de organisatie Coolpolitics in snelle filmpjes van drieeneenhalve minuut gegoten, niet voor niets de lengte van een videoclip. Scherpe stellingen, goede sprekers, vlotte montage en een hippe MTV-presentatrice.

Coolpolitics wil jongeren laten zien dat politiek wel belangrijk, leuk en relevant is. Ze doen dat zonder belerend toontje, zonder de kijker naar de stembus te manen. Coolpolitics draagt een onderwerp aan en probeert te laten zien dat de beslissingen daarover ook relevant zijn voor het leven van de jongeren. De kijker moet zelf uitmaken wat hij of zij ermee doet.

De drieeneenhalve minuut in Amsterdam gaan over het al dan niet aanpakken van de Wallen. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher is voor. “Een frikadel wordt beter beschermd dan de vrouwen die hier achter het raam zitten.”

Prompt zien we een blij meisje van negentien dat zegt een heerlijk vrij leven te hebben, en zelf voor het vak te kiezen. De presentatrice confronteert Asscher met deze uitspraak. “Je bent toch echt niet zo naief dat je denkt dat het Nigeriaanse meisje dat mishandeld wordt door haar pooier voor een camera verschijnt?” kaatst Asscher de bal terug. Daar mag de kijker verder zelf over nadenken.