25 januari 2006

artikel Parool over OZB

AMSTERDAM – Bijna twintigduizend Amsterdammers hebben vorig jaar een flinke korting gekregen op hun aanslag voor de onroerendezaakbelasting (ozb). De gemeente heeft een groot aantal bezwaarschriften tegen de aanslag gehonoreerd.

Dit blijkt uit een publicatie van de Dienst Belastingen Amsterdam. Door de kortingen loopt de gemeente mogelijk een half miljoen euro per jaar mis.

Een woordvoerder van de Dienst Belastingen bevestigt dat veel aanslagen zijn herzien. Vorig jaar werden in de hoofdstad vierhonderdduizend nieuwe woningtaxaties verstuurd voor de ozb-2005.

In één op de tien gevallen tekenden Amsterdammers bezwaar aan, omdat ze het oneens waren met de getaxeerde waarde van de woning. Van deze bezwaren werd uiteindelijk 41,98 procent geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard.

’’Amsterdam hanteert een modelmatige taxatie,’’ aldus de woordvoerder. ’’Dat gebeurt achter de computer. Huizen worden niet meer in het echt bekeken, maar alleen vergeleken met woningen in de buurt. Hierdoor kan in sommige gevallen iets niet kloppen. Een huis kan bijvoorbeeld geen uitbouw hebben, terwijl de vergelijkingswoning die wel heeft.’’

Hoeveel inkomsten de gemeente door de herzieningen misloopt, kon de woordvoerder vandaag niet zeggen.

In Den Haag, waar vorig jaar twaalf procent van de bewoners bezwaar maakte tegen de ozb-aanslag, loopt de gemeente 535.000 euro mis. De aanslagen voor huiseigenaren daalden daar na protest gemiddeld tachtig euro, die voor bewoners zestig euro.

Door de bijstellingen moeten ook aanslagen in de komende jaren met soortgelijke bedragen worden verlaagd.

(c) Parool, 23 januari 2006