5 februari 2006

Artikel Parool: duizenden Nederlanders leven bij kaarslicht

Te weinig geld voor gas en licht
Duizenden Nederlanders leven bij kaarslicht

Uit Het Parool:
DEN HAAG – Enkele duizenden Nederlanders leven permanent zonder elektriciteit en vaak ook zonder gas. Ze leven bij kaarslicht, koken op geimproviseerde stelle-tjes en liggen vaak in bed om zich warm te houden. De mensen hebben een zo laag inkomen dat ze de heraansluitingskosten niet kunnen betalen.

Een grote groep mensen dreigt in een soortgelijke situatie terecht te komen, menen schuldhulpverleners en voedselbanken. Een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) onder schuldhulpverlenende instanties leverde ruim duizend huishoudens op die maanden tot zelfs twee jaar zijn afgesloten van gas en/of licht. Het betreft vooral alleenstaande ouderen en bijstandsgerechtigden, maar ook gezinnen met kinderen. Volgens voedselbanken zijn er daarnaast ook gezinnen die zijn afgesloten, maar nog niet in een schuldhulpsaneringstraject zijn opgenomen. “Dit is een groot maatschappelijk probleem,” zegt voorzitter G. Jaarsma van de NVVK. “Accepteren wij dit in Nederland?” De drie grote energieleveranciers Eneco, Essent en Nuon sloten vorig jaar circa 24.000 huishoudens af. Volgens de bedrijven is dat een kleine stijging ten opzichte van 2004. De meeste worden binnen enkele weken weer aangesloten. Maar de groep die permanent blijft afgesloten, groeit snel, zegt Jaarsma.

Schuldhulpverleners staan machteloos als iemand al is afgesloten. Tot 2004 werden de heraansluitingskosten opgenomen in het totale schuldenpakket bij een energieleverancier. Sinds de liberalisering van de energiemarkt is het aan- en afsluiten van een woning een taak van netbeheerders. Die eisen betaling vooraf. Wie dat geld – enkele honderden euro’s – niet heeft, blijft afgesloten. Ook eisen energieleveranciers soms een borg van drie tot zes maandbedragen. “Dat geld hebben die mensen niet,” zegt Jaarsma. Betalingsregelingen zijn niet mogelijk, laten de energiebedrijven weten. De voorzitter vreest dat het aantal mensen dat verstoken blijft van energie
fors zal oplopen. Van de grote groep die in de gevarenzone zit, komt nu nog maar tien procent bij de schuldhulpverleners terecht. De andere negentig procent blijft vooralsnog uit de schulden door drastisch te bezuinigen. Ze eten veel minder vaak warm en zetten de verwarming structureel laag. Diverse organisaties bevestigen dit beeld.