3 november 2005

Antwoord van Lodewijk op brief van Eric over prefentief fouilleren

Beste Eric,

Jullie schieten door met jullie fouilleerplan. We strijden samen voor veiligheid op straat. De PvdA steunt de inzet van preventief fouilleren in precies omschreven gebieden waar veel wapenincidenten zijn. Die precisie is nodig omdat het om gewone, niet verdachte mensen gaat die worden gefouilleerd. En gefouilleerd worden is een stuk ingrijpender dan even in je tas laten kijken. De VVD wil nu heel Amsterdam tot noodgebied verklaren, zonder dat aangetoond wordt dat de veiligheid hierdoor vergroot.

Als het nodig is – wat ik niet hoop – kunnen we overwegen ook een deel van Noord of West aan te wijzen als risicogebied. Maar veel beter is natuurlijk te voorkomen dat het zo ver komt.
Je bagatelliseert de risico’s. De bedenker van dit plan, VVD-lid Joop van Riessen, wil selectief fouilleren. Dat betekent dat de politie uitmaakt wie ze eruit pikken om te fouilleren. Daarmee geeft de VVD een fout signaal. Als de politie zelf mag bepalen wie er gefouilleerd wordt, liggen willekeur en discriminatie op de loer. Je moet even bedenken hoe het voelt als je er als enige allochtoon uitgepikt wordt zonder dat je iets misdaan hebt. Dat is ongelijke behandeling. Jullie lijsttrekker Laetitia Griffith verdedigde het VVD-plan bij RTVNH. “Natuurlijk zijn er risico’s,” zo zei ze, “maar het gaat om het subjectief veiligheidsgevoel.” Dat is natuurlijk veel te mager.

Ja, we moeten camera’s inzetten in wijken waar dat nodig is. En ja, ik wil veelplegers snoeihard aanpakken. Maar we moeten niet alleen de criminaliteit keihard aanpakken, maar ook de oorzaken van criminaliteit. De VVD vindt jeugdhonken maar soft gedoe. Maar daar voorkom je wel een hoop overlast gevende “hangjongeren” mee.

Wij vinden dat je vooral in moet zetten op kinderen. Als we kinderen van zes weer een goede opvoeding kunnen geven, hoeven ze op hun zestiende niet naar de Glen Mills school. Als we zorgen dat het spijbelen wordt tegengegaan, krijgen kinderen een kans in de samenleving in plaats van een plek in een hanggroep. Als we zorgen dat kinderen kunnen sporten en spelen, groeien ze op tot sociale bewoners in plaats van tot verveelde lastpakjes. We moeten de rotzakken aanpakken, maar ondertussen de jongere broertjes kansen bieden. Die kinderen moeten de gouden generatie vormen van toekomstig Amsterdam. Want is voorkomen niet beter dan genezen? Jammer dat ik je daar zo zelden over hoor.

Hartelijks,

Lodewijk