Door op 4 december 2013

Amsterdamse aanpak onderwijs werkt: minder zwakke scholen, meer leerwinst

Het gaat steeds beter met het Amsterdamse basisonderwijs. Dankzij de onder aanvoering van de PvdA ingezette kwaliteitsaanpak krijgen tienduizenden kinderen beter onderwijs en daarmee een betere toekomst. Dat prachtige resultaat werd vandaag nogmaals duidelijk tijdens de presentatie van de Kwaliteitswijzer. Op deze site kunnen leerlingen, ouders en docenten een goed beeld krijgen van alle scholen in de stad. Dit helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de schoolkeuze.

Opvallend is bijvoorbeeld dat voor Amsterdamse scholen die veel ouders met een lage sociaal-economische achtergrond hebben, steeds meer leerwinst boeken. Uit het onderzoek komt duidelijk het succes van de Verbeteraanpak naar voren, waarvoor PvdA-wethouder Pieter Hilhorst verantwoordelijk is. Zo telde Amsterdam in 2009 nog 44 zwakke tot zeer zwakke basisscholen. Nu zijn dat er nog maar vier. In het stadsdeel Zuidoost is geen zwakke basisschool meer, terwijl daar eerder relatief veel zwakke scholen waren. Dit betekent dat tienduizend Amsterdamse kinderen nu beter onderwijs en daarmee een betere toekomst krijgen. Daarmee laat dit succes ook zien dat je bij zaken die beter kunnen nooit weg moet kijken. Juist door erop af te gaan en door het inzetten van onorthodoxe middelen, kun je problemen oplossen.

Lees hier het nieuwsbericht van Het Parool.

Ouders kunnen scholen vergelijken op basis van allerlei criteria. Dit jaar is voor het eerst de leerwinst opgenomen. Dit is de groei in rekenen en taal per groep van een school. Ook wordt naast de behaalde Cito-scores de te verwachten Cito-scores gemeld. Dit is de score die je zo mogen verwachten op basis van de gemiddelde sociaal-economische positie waaruit.  Verder geeft de site ook informatie over de basisschooladviezen, de toetsresultaten, het oordeel van de inspectie en het aantal leerlingen dat na twee jaar nog het geadviseerde voortgezet onderwijs volgt.

Scholen die deelnemen aan deze Verbeteraanpak scoren bovendien hoger als het gaat om leerwinst en Cito-scores, dan scholen die hier niet aan deelnemen.