16 maart 2006

Amsterdam richting links college

Uit Het Parool:
“De PvdA in Amsterdam gaat met GroenLinks onderhandelen over een nieuw college. Dat zei PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher donderdagmiddag tijdens de eerste vergadering van de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad.

Daarmee is eventuele deelname van de VVD voorlopig van de baan. Als de onderhandelingen slagen, vallen de liberalen voor het eerst in zestien jaar buiten de boot.

De PvdA had in eerste instantie een voorkeur voor een ’’links college met een liberaal randje’’. Asscher zei dat dit een meerwaarde voor de stad zou kunnen zijn. GroenLinks blokkeert dit idee echter waardoor verdere gesprekken met de liberalen onmogelijk zijn, verklaarde de PvdA-voorman.

GroenLinks-lijsttrekker Maarten van Poelgeest zei dat een ’’breed college over rechts’’ geen recht doet aan de verkiezingsuitslag. ’’Met een dergelijk breed college blijft er voor de gegroeide SP weinig over om oppositie tegen te voeren. Het gevolg is dat de gemeenteraad, het meest publieke plein van de stad waar gediscussieerd wordt over belangrijke thema’s voor de stad, een lege, saaie plek wordt.’’ Liever zag Van Poelgeest een geheel links bestuur met de SP, maar daar hebben de sociaal-democraten al eerder vanaf gezien.

De VVD meende dat een links college juist geen recht doet aan de uitslag van de verkiezingen. De partij had verder gewild met de PvdA. ’’Iets meer naar links, maar ook continuïteit van het huidige beleid, was het signaal van de kiezer’’, zei partijleider Laetitia Griffith. ’’We zijn nog altijd de tweede partij van Amsterdam, en hebben maar 902 stemmen minder dan vier jaar geleden.’’

Griffith, die na haar lidmaatschap van de Tweede Kamer acht maanden wethouder was in Amsterdam, was duidelijk teleurgesteld. ’’Ik maak me zorgen over de toekomst van Amsterdam. Als ik iets kan doen mijnheer Asscher, ben ik altijd bereid om te helpen’’, zei ze in de raad. Overigens leidt de nederlaag niet tot haar vertrek. ’’Ik heb beloofd in de raad zitting te nemen en ik houd mij aan mijn woord.’’ (ANP)

© Het Parool, 16-03-2006