1 juli 2011

Amsterdam gaat handhaven in de horeca

De overlast door horecabezoek gaat aangepakt worden. Tegelijkertijd wordt het horeca-aanbod fors uitgebreid met niet minder dan 29 locaties die 24 uur lang open mogen blijven. Terrassen, die veel geluidsoverlast veroorzaken, mogen tot nader order niet later open blijven dan 23:00. “Dit is een trendbreuk. Amsterdam kan zich straks meten met zeer populaire steden als Berlijn en tóch overlast beperken”, aldus horeca-woordvoerder Geke van Velzen.

De PvdA Amsterdam is verheugd dat Amsterdam afstevent op een goede balans tussen overlast- beperking en leuk kunnen uitgaan in de stad. Eerder leek het er nog op dat een meerderheid in de raad juist zou gaan voor een vergaande liberalisering van het horecabeleid, ten koste van de woonrust van Amsterdammers.

Dat zou geresulteerd kunnen hebben in langere openingstijden voor horeca in dichtbevolkte gebieden. De overlast zou fors zijn toegenomen indien terrassen langer open zouden mogen blijven, namelijk tot 01:00 in de nacht, in plaats van het huidige 23:00. Maar voordat er sprake kan zijn van een langere openstelling van terrassen, moeten er eerst meer toezichthouders komen die zorgen dat de nog te maken afspraken met horeca-ondernemers over overlastbeperking worden nagekomen.

Er zal strenger op overlast gelet worden door aanpassing van de algemene plaatselijke verordening (APV), het setje regels dat de gemeente hanteert voor handhaving van de orde in de stad. Ondernemers in de nieuwe 29 24-uurs locaties moeten in verband met de APV namelijk eerst een veiligheidsplan indienen. De ondernemers met de beste plannen mogen hun zaak 24 uur open gooien. Gaat het mis, dan kunnen zij worden aangepakt dankzij hun handtekening onder de afspraken.

Geke van Velzen, raadslid en woordvoerder horeca en veiligheid: “We weten dat dit beleid werkt dankzij successen als het Trouw-gebouw en Canvas in het voormalige Volkskrant-gebouw. Zowel de omwonende Amsterdammers als de bezoekers als de ondernemers zijn tevreden. Afspraken tussen lokale overheid en ondernemers kunnen dus heel goed uitpakken. Dit is de balans die een compacte stad als Amsterdam nodig heeft: uitgaan moet voor iedereen leuk blijven.”