Door op 15 juli 2014

Amsterdam betaalbaar en aantrekkelijk voor internationals

Ilham SaadiTijdens de verkiezingscampagne haalde ik vaak de hoge werkloosheidspercentages aan die mij enorme zorgen baren. In Amsterdam ligt het werkloosheidspercentage hoger dan het landelijk gemiddelde (8,6 landelijk tegenover 10% in Amsterdam). In Amsterdam is de jeugdwerkloosheid het afgelopen jaar wederom gestegen, van 20% begin 2013 naar 24% in 2014. Het aantal werkloze jongeren van niet-westerse afkomst blijft met 38% onverminderd hoog. Schrikbarende cijfers waar wij ons niet bij mogen neerleggen. Er is de PvdA alles aan gelegen om de sterke Amsterdamse economie te blijven stimuleren.

Daar hoort een gunstig vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven uiteraard bij. De internationale allure van de metropool Amsterdam trekt sinds jaar en dag gelukkig vele bedrijven aan. Sinds 2009 hebben 450 nieuwe internationale bedrijven zich in Amsterdam gevestigd, wat 4500 directe banen heeft opgeleverd. Ook trekt Amsterdam veel internationals die zich graag vestigen in Amsterdam. De komst van bedrijven en internationals draagt bij aan een dynamische en internationale stad en daarmee wordt Amsterdam nog aantrekkelijker voor weer andere (internationale) bedrijven en professionals. De PvdA wil dat Amsterdam een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft voor bedrijven en hun werknemers.

Stijgende kosten
Uit de Cost of Living Survey 2014 blijkt dat Amsterdam een flinke sprong heeft gemaakt op de jaarlijkse lijst van duurste steden ter wereld voor expats. Amsterdam steeg van plek 52 naar 39, aldus het onderzoek uitgevoerd door HR-bedrijf Mercer. De oorzaken hiervoor zijn, behalve de relatief dure euro, de huisvestingskosten. Expats betalen tegenwoordig significant meer voor een appartement dan dat zij bijvoorbeeld twee jaar geleden deden. Ook is nog steeds sprake van misstanden en uitbuiting bij de verhuur van woonruimte aan expats. Naast een veel te hoge huur, worden er buitensporige bemiddelingskosten in rekening gebracht en wordt de borgsom vaak niet teruggestort.

De PvdA maakt zich hier zorgen over. Het gevaar is aanwezig dat bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn, hun heil elders zullen zoeken omdat ze niet meer aan gekwalificeerd personeel kunnen komen. Ook verliest Amsterdam zijn internationale aantrekkingskracht als buitenlandse medewerkers geen adequate en betaalbare huisvesting kunnen vinden. De positie van Amsterdam als open en internationale wereldstad komt mogelijk onder druk te staan als Amsterdam te duur wordt voor de medewerkers van internationale bedrijven.

Ik heb daarom vragen gesteld aan het nieuwe college. Ik wil graag weten wat het nieuwe stadsbestuur gaat doen om de misstanden en onregelmatigheden waar expats last van ondervinden in de woningmarkt  te stoppen. De vragen die ik gesteld heb:

1.      Is het college van burgemeester en wethouders op de hoogte van de ranking van Amsterdam op de lijst van Mercer? Zo ja, wat is zijn mening hieromtrent?

2.      Is het college op de hoogte van de uitdagingen die expats ondervinden in hun zoektocht naar een woning door wangedrag van verhuurders die te hoge huur en bemiddelingskosten in rekening brengen? Zo ja, welke maatregelen acht het college opportuun in deze? In hoeverre wil het college het Expatcenter betrekken bij deze problematiek?

3.      Hoe is het college van burgemeester en wethouders van plan om de stijging van woonkosten te beperken zodat expats niet afgeschrikt worden om naar de stad te komen?

4.      Is het college voornemens de dienstverlening van het Expatcenter uit te breiden en meer toegankelijk te maken voor expats? Zo ja, op welke manier is het college voornemens dit vorm te geven? Zo nee, waarom niet?