14 januari 2006

“Als je iets wilt bereiken, moet je niet denken dat dit vanzelf gaat.”

Michiel Mulder is 26 jaar en staat als 15e op de kandidaatslijst voor de PVDA. Als we het hebben over zijn jeugd, vertelt hij dat hij al vroeg geleerd heeft dat je er niet vanuit kunt gaan dat de dingen in het leven altijd lopen zoals gepland. “Als je iets wilt bereiken, moet je niet denken dat dit vanzelf gaat.” Hij vertelt dat op jonge leeftijd een onfortuinlijke gezondheidssituatie van zijn vader, die predikant was, ertoe leidde dat het gezinsleven op zijn kop kwam te staan. Ondanks de moeilijke situatie waardoor ook het gezinsinkomen flink achteruit ging, zorgde Michiels moeder ervoor dat de kinderen toch een goede jeugd hadden.

Vanaf zijn zestiende is Mulder politiek actief, beginnend met zijn lidmaatschap bij de Jonge Socialisten. Hij richtte daar met een paar anderen een werkgroep op om de economische discussie wat beter vorm te geven. “Als er een motie was over een economisch politiek vraagstuk, dan waren er drie sprekers. Maar als het bijvoorbeeld ging om de vegetarische maaltijd in de kantine, dan waren er minstens twintig sprekers. Ik vond die verhouding wat scheef.” Over waar de interesse vandaan kwam zegt hij: “Ik kwam vroeger in contact met jongens die de politiek vanuit een economische invalshoek benaderden. Daardoor raakte ik geboeid. De economie raakt de kern van verdelingsvraagstukken en solidariteit. Het systeem waar we in leven wordt in sterke mate door de economie en door het kapitalisme bepaald, wil je verdelingsvraagstukken en sociale politiek vormgeven, dan is het interessant om ook de economische theorie te kennen van de maatschappij waarin we leven.”

Deze interesse voor economie en sociale vraagstukken kun je later terugzien in het thema voor de scriptie voor zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij was geinteresseerd in de financiele aspecten van stagnatie van nieuwbouw. “Ik werkte bij de gemeenteraadsfractie en vond het een moeilijk vraagstuk. Als je keek naar wat er toen geschreven werd over de stagnatie op de woningmarkt, zag je dat door alle partijen naar elkaar gewezen werd en dat een goed onderzoek naar de financiele aspecten ontbrak.”

In 2002 werkte Mulder mee aan de voorbereidingen voor de landelijke verkiezingen van 2002. Hij werkte toen voor de Tweede-Kamerfractie. Daarover zegt hij: “We waren al heel lang bezig met wat we allemaal wel niet zouden doen in de komende regeringsperiode, we waren al dossiers aan het maken voor de coalitieonderhandelingen. We namen dus al een voorschot op de toekomst…dingen die op dat moment niet in coalitieverband geregeld konden worden, zouden wel rondkomen bij de formatie.” Uiteindelijk bleken de verkiezingen voor de PvdA in de laatste drie maanden een heel andere wending te nemen. “Je moet buiten je partij kunnen kijken en niet denken dat je het centrum van alles bent,” concludeert Mulder.

Het begrip solidariteit werd met de paplepel ingegoten. Hij heeft altijd zijn steentje bijgedagen aan de maatschappij. Niet alleen bij verschillende jongerenorganisaties, maar hij heeft ook zijn mouwen opgestroopt bij bijvoorbeeld opvanghuizen voor daklozen.

Michiel Mulder is vrijwel wekelijks op campagne, ergens in de stad. Klik hier om meer over Michiel te weten. Ook kun je Michiel via zijn website volgen. Op www.michielmulder.nl schrijft hij dagelijks over wat er zoal in de wereld gebeurt.