2 maart 2006

Alles over volmachten, kiezerspassen, stembureaus en kiesgerechtigden etc.

Overzicht stembureaus in Amsterdam
Klik hier.

Openingstijden stembureaus
Op dinsdag 7 maart 2006 zijn de stembureaus open vanaf ‘s morgens 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

Oproepkaarten
Bureau Verkiezingen van de Dienst Persoonsgegevens (DPG) verstuurt ongeveer drie weken voor de verkiezingen de oproepkaarten aan de kiesgerechtigden. Uiterlijk 21 februari 2006 dienen de oproepkaarten in bezit te zijn van de kiezers. Op de oproepkaart staat vermeld in welk stembureau de kiezer zijn stem kan uitbrengen. Amsterdam telt 479 stembureaus.

Als u op 21 februari 2006 nog geen oproepkaart heeft ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Bureau Verkiezingen van de Dienst Persoonsgegevens. Zij kunnen nakijken of u wel in Amsterdam kiesgerechtigd bent en u vertellen hoe verder te handelen.

Als u wel een oproepkaart heeft ontvangen, maar deze is zoekgeraakt, dan kunt u in uw eigen stembureau stemmen met een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, id-kaart). In het aangewezen stembureau is namelijk een lijst aanwezig met namen van alle kiesgerechtigden die een oproepkaart hebben gekregen voor dat stembureau.

Volmacht
Wanneer u als kiesgerechtigde burger niet zelf kunt stemmen, bijvoorbeeld omdat u op vakantie bent, dan is het mogelijk om een andere kiesgerechtigde een volmacht te geven om namens u te stemmen. Een gemachtigde mag door maximaal twee kiezers gemachtigd worden.

Er zijn twee vormen van volmacht:

  • de volmacht die u zelf kunt regelen (de onderhandse volmacht genaamd)
    de schriftelijke aangevraagde volmacht.
  • Onderhandse volmacht
    U kunt van een onderhandse volmacht gebruik maken als de gemachtigde in hetzelfde stemdistrict is ingedeeld als uzelf (de stemdistrictsnummers op de oproepkaarten moeten gelijk zijn) en aldaar zijn stem uitbrengt.

U kunt deze volmacht zelf regelen zonder tussenkomst van Bureau Verkiezingen. Op de achterzijde van uw oproepkaart vindt u namelijk het volmachtsbewijs . Deze moet ingevuld en ondertekend worden door u en de gemachtigde. De gemachtigde mag alleen voor u stemmen gelijktijdig met het uitbrengen van zijn eigen stem.

Schriftelijke volmacht
Dit formulier had voor dinsdag 21 februari 2006 bij Bureau Verkiezingen moeten zijn.

Kiezerspas
Wanneer u op de dag van de verkiezingen in een ander stembureau in Amsterdam (en bij de stadsdeelraadverkiezing in een ander stembureau binnen het stadsdeel) wilt stemmen dan welk is aangegeven op uw oproepkaart, dan kunt u uw oproepkaart laten omzetten in een kiezerspas.

Een kiezerspas is een oproepkaart die aan de achterzijde is voorzien van een gemeentestempel en een handtekening van de burgemeester van de gemeente waar de kiezer is ingeschreven.

U kunt tot uiterlijk donderdag 2 maart 2006 in persoon op vertoon van een identiteitsbewijs een kiezerspas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van de stadsdelen of bij Bureau Verkiezingen van de Dienst Persoonsgegevens.

Schriftelijk aanvragen kan niet meer.

Let op:
Voor de gemeenteraadverkiezing kunt u met een kiezerspas alleen binnen Amsterdam stemmen en voor de deelraadverkiezing alleen binnen uw eigen stadsdeel!

Stemmen vanuit het buitenland
Bij gemeenteraad- en deelraadverkiezingen is het niet mogelijk om vanuit het buitenland per brief te stemmen. Als u niet ingeschreven bent in Amsterdam kunt u niet stemmen voor gemeenteraad- en deelraadverkiezingen in Amsterdam, ook niet als u de Nederlandse nationaliteit bezit.

Als u bent opgenomen in het kiesregister van Amsterdam maar verblijft in het buitenland, dan is bij gemeenteraad- en deelraadverkiezingen de enige mogelijkheid om uw stem uit te brengen door iemand te machtigen.

Kiesgerechtigden – Wie mogen er allemaal stemmen?
Kiesgerechtigd voor de gemeenteraad- en deelraadverkiezing zijn diegenen die:

  • op 23 januari 2006 (kandidaatstelling) als inwoner van Amsterdam ingeschreven staan;
  • op 7 maart 2006 (dag van de stemming) 18 jaar of ouder zijn;
  • niet uitgesloten zijn van het kiesrecht én
  • op de dag van de kandidaatstelling de nationaliteit van een van de EU-lidstaten bezitten. Zij die géén EU-onderdaan zijn moeten gedurende 5 jaar voorafgaand aan de kandidaatstelling onafgebroken ingezetene van Nederland zijn geweest én gedurende 5 jaar voorafgaand aan de kandidaatstelling onafgebroken over een geldige verblijfstitel hebben beschikt.

EU-lidstaten zijn
België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Per 1 mei 2004 zijn tien nieuwe lidstaten toegetreden:
Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Malta en Cyprus.

Uiterlijk 3 maart 2006 wordt er een verkiezingskrant huis-aan-huis bezorgd met nadere informatie over de verkiezingen en de kandidatenlijsten van alle deelnemende partijen. Vanaf die datum kunt u de kandidatenlijsten ook raadplegen via deze site.

Uitslag
Op de avond van de verkiezing van 7 maart 2006 wordt een voorlopige uitslag bekendgemaakt.
Op donderdag 9 maart 2006 om 10.00 uur op het Stadhuis, kamer 0239 door het hoofd- en centraal stembureau de definitieve uitslag bekend gemaakt.
Vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur wordt in dezelfde kamer de benoemingen aan de gekozen raadsleden uitgereikt. Zij worden daarbij in de gelegenheid gesteld om direct de benodigde formulieren in te vullen die nodig zijn voor het aannemen van hun benoemingen, zodat zij op 16 maart 2006 zitting kunnen nemen in de raad.

Meer informatie
Voor meer informatie over verkiezingen en het aanvragen van formulieren kunt u terecht bij de afdeling Burgerzaken van de stadsdelen of telefonisch en per e-mail bij Bureau Verkiezingen van de Dienst Persoonsgegevens.
Ma t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur
Telefoon: 020 551 9148 / 9158
E-mail: verkiezingen @dpg.amsterdam.nl

Links
Meer informatie over verkiezingen vindt u op:
Relevante artikelen uit de gemeentewet
Kieswet
www.kiesraad.nl
www.ukomttochook.nl
www.minbzk.nl