16 maart 2006

Afscheidsrede Marius Nijman

Voorzitter, leden van de Raad, vrienden,

De kans op een open podium ten overstaan van de Gemeente, in principe zonder spreektijd wilde ik toch niet aan mij voorbij laten gaan.

Toch zal ik het, zoals ik altijd in deze raad heb gedaan, niet al te lang maken. Ik heb altijd geprobeerd mijn bijdragen, al dan niet in overeenstemming met de rest van mijn fractie, met zo min mogelijk woorden duidelijk te maken. Het ligt hem immers niet aan het aantal woorden dat je gebruikt, maar wat je ermee zegt. Achteraf was dat wellicht een aardig amendement op het nieuwe regelement van orde van deze Raad.

Het gevaar van zo’n podium als dit is natuurlijk dat je iedereen nog eens postuum de les gaat lezen en allerlei obligate waarschuwingen voor je opvolgers gaat zitten geven. In dat geval zou ik het hebben over de afschaffing van de stadsdelen, meer private samenwerking zoeken dan nu het geval is en de angst bestaande machtsstructuren te doorbreken en verder te durven kijken dan de stadsdeelgrenzen. Dat zal ik dus niet doen.

In plaats daarvan wil ik deze plek gebruiken om mijn college Raadsleden te danken voor een, soms pretigge, maar toch zeker leerzame samenwerking. Een aantal wil ik apart noemen. Met de coalitiepartners CDA en VVD, en dan met name met Bora Isik, en Olaf Olmer was het altijd constructief samenwerken en kwamen we altijd snel tot zaken. Heel prettige herinneringen hou ik ook aan Hans Bakker, wie de gave heeft de zaken met humor te bezien, een niet te onderschatten kwaliteit bij het Raadswerk.

Ook Wethouder Maij wil ik danken voor een meer dan goede samenwerking. We zijn wel eens gebotst en een keer piepend de bocht door gegaan maar voorop stond altijd de collegialiteit en een persoonlijke benadering van de samenwerking. Ook wil ik de burgemeester bedanken. Hoewel we nooit direct hebben samengewerkt heb ik u altijd bewonderd als een zeer wijs man.

Ook mijn eigen fractie wil ik danken. Het was niet altijd even makkelijk om jullie te overtuigen maar we waren wel een goed team! Twee mensen in het bijzonder wil ik noemen, om te beginnen met Lodewijk. Straks voormalig collega, maar de vriendschap blijft! Tot slot, voorzitter, wil ik Frank de Wolf noemen om zijn mentorschap, vriendschap en vele wijze lessen.

Dank u wel!