17 februari 2006

Acht punten voor de Wallen

1. Sluitingstijden voor raamprostitutie
Een sluitingstijd voor de prostitutie creëert een moment van rust. Op de Wallen is nu sprake van een volledige 24 uurs-economie. De horeca, (soft) drugs en prostitutie trekken permanent grote mensenmassa’s, die weer een grote aantrekkingskracht uitoefenen op zakenrollers, straatrovers en andere vormen van criminaliteit. Van 03.00 tot 06.00 uur is een mogelijkheid, maar de PvdA heeft geen voorkeur voor een bepaald tijdstip en wil dat dit in overleg met de branche wordt vastgesteld. De tijden horen ook voor de horeca te gelden.

2. Vrouwenhandel en vrouwenmisbruik bestrijden
Niet alles is leuk op de Wallen. Er is sprake van vrouwenhandel, misbruik en geweld tegen vrouwen. Dat genuanceerde beeld moeten we blijven uitdragen. De PvdA steunt de komst van een gezondheidscentrum voor prostituees waar vrouwen terecht kunnen voor ondersteuning.

3. Een speciaal handhavingsteam voor de Wallen met zware bevoegdheden
Het afgelopen jaar hebben stadsdeel, centrale stad, Justitie, FIOD en andere instanties gezamenlijke succesvolle handhavingsacties tegen zogenaamde ‘vrijplaatsen’ georganiseerd. De PvdA wil dat het stadsdeel een speciaal handhavingsteam instelt dat in nauwe samenwerking met de burgemeester en het Van Traa-team alle handhavingsacties in het gebied coördineert.

4. Minder voorzieningen voor verslaafden op de Wallen
De Wallen huisvesten verhoudingsgewijs veel voorzieningen voor verslaafden. De PvdA wil de komende vier jaar meer kleinschalige voorzieningen over de hele (binnen)stad spreiden.

5. Cameratoezicht alleen als het verplaatsingseffect onder controle te krijgen is
Vanuit de buurt is sterk aangedrongen op de invoering van cameratoezicht als bijdrage in de strijd tegen de overlast, reden voor de PvdA om dit initiatief te steunen. uit de resultaten van het toezicht blijkt dat er sprake is van enige positieve resultaten, maar ook van verplaatsingseffecten. Andere delen in de buurt hebben nu meer last. Er moeten maatregelen worden genomen tegen de verplaatsingseffecten.

6. Het stadsdeel moet activiteiten van opvang, hulpverlening en politie coördineren
Het schijnbare onvermogen van de overheid, met zijn enorme apparaat, om de voortdurende drugsoverlast aan te pakken, zorgt voor grote frustratie in de buurt. De PvdA constateert dat instellingen, gemeente, politie en justitie zeer hard werken, maar dat de afstemming te wensen overlaat. De PvdA wil dat het stadsdeel de regie op zich neemt en alle partijen om de tafel brengt, zodat iedereen van elkaar weet wat ze doen en activiteiten op elkaar kunnen afstemmen.

7. Terugdringen eenzijdig horeca-aanbod en coffeeshops
Het is voor de uitstraling van het gebied beter als het enorme aanbod aan horeca en coffeeshops (meer dan 45) wordt teruggedrongen en als de kwaliteit van de bestaande zaken verbeterd. Het uitsterfbeleid voor coffeeshops moet steviger worden uitgevoerd.

8. Bevorderen gevarieerd winkelaanbod
De detailhandel loopt terug. Er is een eenzijdig aanbod van supermarkten, fastfood restaurants en aanverwante zaken. Die verschraling van het winkelaanbod gaat ten koste van het leefklimaat. Er moet meer ruimte komen voor detailhandel en non-foodzaken, onder andere door de vestiging van ongewenste functies niet mogelijk te maken en door in samenwerking met particuliere partijen panden op te kopen.