24 november 2009

Aantal autokraken in West daalt sterk door cameratoezicht

Camera-oogst in West; Aantal autokraken in West gedaald van vijftig naar één

Vernielers, brandstichters, straatvechters en gezochte verdachten verliezen terrein dankzij cameratoezicht. De afgelopen maanden zijn in West tallozen opgespoord en aangehouden met behulp van camerabeelden.

Winkeliers zijn vooral gelukkig met het toezicht in combinatie met het burenbelsysteem, waarbij een camera inzoomt op de winkel van de buren zodra de winkelier op de overvalknop drukt.

Kledingzaak Zenzero aan de Johan Huizingalaan is bijvoorbeeld niet één keer meer overvallen sinds de installatie van camera en knop. Ook het aantal auto-inbraken is spectaculair gedaald sinds de camera’s zijn gekomen en de vreemdparkeerders vertrokken zijn nu betaald moet worden voor parkeren. Waren er in 2007 nog ruim vijftig auto-inbraken in stadsdeel Slotervaart, dit jaar staat de teller op één.

Verlenging
Een deel van de aanhoudingen is te danken aan de verplaatsbare camera’s die sinds vorig jaar wisselend in gebruik zijn op het Mondriaanplein en Allebéplein. Agenten en toezichthouders laten deze camera’s op afstand ronddraaien en inzoomen. Politie, bewoners en winkeliers willen door het succes verlenging van het cameratoezicht en het stadsdeel zal daar bij de burgemeester op aandringen.

Komt die er, dan worden alle verouderde camera’s binnen enkele maanden vervangen door nieuwe, in totaal zevenendertig, die scherpere beelden geven zodat nog meer overvallers, inbrekers en vernielers opgespoord en veroordeeld kunnen worden.
Ruim de helft van de camera’s (twaalf)hangt op het Belgiëplein en in het Overtoomse Veld (twaalf). Stadsdeel Slotervaart en de gemeente Amsterdam betalen elk twee ton voor de aanschafkosten.

De agenten en toezichthouders bekijken de scherpe gezichtsbeelden dagelijks live, maar bewaren ze ook voor opsporing.