Door op 12 februari 2014

94% peuterleidsters voldoet aan taalnorm: stijging van 34%

De taalvaardigheid van de leidsters op de voorschool in Amsterdam is de afgelopen jaren sterk verbeterd. In 2009 haalde nog maar 60 procent van de leidsters de taalnorm. Maar inmiddels voldoet 94 procent aan de norm. “Trots dat we in Amsterdam deze hoge kwaliteit aan kinderen kunnen bieden en een groot compliment voor alle medewerkers”, aldus Pieter Hilhorst tijdens de Amsterdamse taalconferentie in de Meervaart.

Het gaat in Amsterdam om ruim 1.000 voorschoolleidsters die dagelijks werken met bijna 8.000 Amsterdamse peuters. Voor de ontwikkeling van peuters is het cruciaal dat leidster goed Nederlands spreken, lezen en schrijven. Om dit te bereiken heeft Amsterdam in 2009 een taalnorm opgesteld, die landelijk is overgenomen. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in nascholing van de leidsters. De ongeveer 60 medewerkers die nog niet aan de norm voldoen, volgen nu een cursus om hun schrijf- en spreekvaardigheden bij te spijkeren.

De gemeente wil ook het taalniveau verhogen op de mbo-opleidingen, hiervoor is de samenwerking aangegaan met de roc’s. Het streven is dat er op termijn geen nascholing meer nodig is, omdat alle studenten aan de taalnorm voldoen als zij geslaagd zijn voor hun mbo-opleiding.