Door op 20 januari 2016

Zorgen voor overlast en onveiligheid met 24 uurs-openingstijden

De PvdA maakt zich zorgen over de overlast en onveiligheid die kunnen ontstaan nu de gemeente een tweejarige proef in het centrum van Amsterdam start om winkels toe te staan 24 uur per dag geopend te zijn. Ondanks dat die zorgen vanuit diverse hoeken – zoals een veiligheidsadviseur, MKB Nederland en Amsterdam City – worden gedeeld, besloot een meerderheid van de gemeenteraad om de proef in te stellen.

De signalen vanuit de stad dat de drukte van bezoekers steeds meer overlast veroorzaakt voor bewoners nemen toe en PvdA Amsterdam vindt dat daar naar geluisterd moet worden. De verwachting is dat met name winkels die zich richten op toeristen gebruik zullen maken van de nieuwe maatregel, wat ervoor zorgt dat het aantal toeristen op straat in de late uren flink zal doen toenemen, inclusief de drukte die daarbij komt kijken.

PvdA-raadslid Ilhame Saadi: De winkel tot in de late uren open houden is niet voor elke winkelier een gemakkelijke keuze. Een winkelier met kleine winkel zonder personeel zal ervoor moeten kiezen om zijn laatste vrije uren op te geven, personeel aan te nemen wat de kosten flink opvoert of zijn klanten te zien vertrekken naar de grotere winkelketens die het wel kunnen veroorloven om tot laat open te blijven. Het risico dat deze proef de kleine winkels de winkelstraat uitdrukt is wat ons betreft te groot’.

Bovendien zijn er twijfels over de veiligheid voor de ondernemers die tot in de late uren in hun winkel staan. In een reactie laat het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA) weten dat zij een verhoogd risico zien voor de winkeliers. De sociale controle neemt in de nachtelijke uren flink af en de winkeliers staan er kwetsbaar voor.

Niet voor niets hebben vele winkels aangegeven geen interesse te hebben in de proef. Dat komt overigens niet geheel als een verrasing. Toen een gelijksoortige proef in 2012-2013 werd uitgevoerd in stadsdelen Zuid en Zuidoost was er bij geen enkele winkel behoefte tot deelname.