Door Carolien de Heer op 16 januari 2017

261 Banen weg bij reinigingsdienst: ‘Er moet juist geld bij’

‘Toen ik over de bezuinigingen hoorde dacht ik kort maar krachtig: waar zijn ze in godsnaam mee bezig’ zegt Ron Rumkorf van FNV Vakbond tegen AT5. De reinigers zelf vinden dat de coalitie zelf maar eens mee moet komen vegen. Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat de bezuinigingen nergens op slaan.

Bezuinigingen ‘Slagvaardige overheid’
Bij de reorganisatie van de straatvegers werd bekendgemaakt dat die ten koste gaan van onder meer 261 banen. Het gaat om reeds aangekondigde bezuinigingen van 30 miljoen in het domein groen, reiniging en openbare ruimte.

‘Er moet geen geld af er moet juist geld bij’ 
Ik vind het schandalig dat de banen van deze reinigers verdwijnen. De wethouder noemt het efficiënter werken. Ik noem het een kaalslag want het zal betekenen dat de straten viezer worden en de overgebleven medewerkers gewoon (nog) harder moeten werken. En dat terwijl het aantal inwoners en bezoekers van Amsterdam rap groeit. ‘Er moet geen geld af er moet juist geld bij!’ De PvdA heeft zich altijd verzet tegen deze bezuiniging en zal dat blijven doen.

Bij de werkbrigade verschijnen opeens 500 banen
Het is mogelijk dat er geen gedwongen ontslagen zijn, maar er verdwijnt keihard werkgelegenheid, waardoor minder Amsterdammers aan het werk kunnen bij de reiniging. En dat terwijl wethouder Vliegenthart mooie sier maakt met een werkbrigade van max 500 mensen uit de bijstand die 2 jaar hetzelfde werk mogen gaan doen als de reinigers die nu ontslagen gaan wordenn (waarvan de financiering overigens op dit moment net genoeg is voor 200 man). Dit noem ik verdringing. En was dit nu juist niet iets waar de SP tegen is?

Het item op AT5 vind je hier

Carolien de Heer

Carolien de Heer

Carolien de Heer is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Studeerde politiek- en sociaal culturele wetenschappen. In het verleden was zij onder meer politiek assistent van Jet Bussemaker. Inmiddels is zij werkzaam als trainer en adviseur. Carolien is woordvoerder Financiën, Haven, Schiphol, Gemeentelijk vastgoed en Personeel & Organisatie, lid van de Rekeningencommissie en

Meer over Carolien de Heer