29 januari 2006

10 afspraken tussen stadsbestuur en kiezers

De PvdA heeft gekozen. Om van woorden daden te maken, wil de PvdA een collegeprogramma waarin duidelijk staat welke prestaties u wanneer mag verwachten. Zo’n eigentijdse afspraak tussen kiezers en stadsbestuur hoort bij een moderne stad als Amsterdam. Dit zijn voor de PvdA de belangrijkste punten.

1) Kinderen eerst!
Ieder kind dat nu buiten de boot valt, helpt zichzelf en het Amsterdam van morgen niet vooruit, maar in de problemen. Daarom: Strenger tegen spijbelen (binnen 2 jaar verzuim terug van 5% tot 2%). Kinderen komen echt en zonder taalachterstand op school en geen kind gaat van school zonder diploma: aantal vroegtijdige schoolverlaters binnen 2 jaar 40% minder.

2) Ouders voeden op en spreken allemaal binnen 4 jaar Nederlands.
Opvoeden is niet vrijblijvend. Ouders worden daarop aangesproken waar nodig is. Er komt meer geld voor hulp bij opvoeden en voor taalcursussen. Er komt meer geld voor hulp bij opvoeden en voor taalcursussen. Elke ouder spreekt over 4 jaar Nederlands.

3) Voor radicalisme is geen plaats in Amsterdam.
Bij het vroegtijdig signaleren van radicalisme heeft iedereen een taak. Maar het voorkomen van radicalisme is minstens zo belangrijk. Dat lukt alleen als uitsluiting wordt tegengegaan: een huis en een baan moeten voor iedereen bereikbaar zijn, keiharde aanpak van discriminatie. Het nieuwe college van B&W komt hiertoe binnen 100 dagen na haar aantreden met een concreet plan van aanpak.

4) Zorg wordt beter en blijft betaalbaar.
De komende jaren wordt de gemeente verantwoordelijk voor o.a. de thuiszorg. Op de zorg aan ouderen en hulpbehoevenden mag niet worden bezuinigd, deze zorg moet juist beter worden. Amsterdam gaat dit doen, ondanks het feit dat het kabinet niet meewerkt.

5) Verslaafde veelplegers in dwangzorg
Verslaafde veelplegers veroorzaken overlast en horen niet op straat, maar in een opvangcentrum, heroïneverstrekkingsprogramma of een afkickcentrum. Alle 1500 verslaafden zijn over 4 jaar onderdak of afgekickt.

6) Keiharde aanpak Armoede.
Armoede is mensonterend en een bedreiging voor de stabiliteit van de stad. Daarom stelt Amsterdam bij het bestrijden van armoede strenge eisen: Binnen twee jaar stopt de stijging van het aantal mensen dat in Amsterdam in armoede leeft, binnen een jaar moet de situatie van de 40.000 Amsterdamse kinderen die in armoede leven daadwerkelijk zijn verbeterd.

7) Amsterdam terug in de top 5 aantrekkelijke steden voor bedrijven.
Een sterke economie is noodzaak om Amsterdam sterk, eerlijk en veilig te maken. Amsterdam moet nog aantrekkelijker worden voor het – internationale – bedrijfsleven. Investeringen in (top)onderwijs, (top)locaties, en (top)cultuur zijn hiervoor van groot belang. Het nieuwe college van B&W presenteert binnen honderd dagen concrete initiatieven om te zorgen dat we in 2010 terug zijn in de top 5.

8) Vliegende brigades bij overlast van hangjongeren.
Als hangjongeren de straat onveilig maken, moet er direct worden ingegrepen. Het aantal overlastgevende groepen in de stad wordt binnen 2 jaar gehalveerd. Hiervoor worden “vliegende brigades” gevormd, teams van jongerenwerkers die snel ter plaatse zijn om op te treden. Voor criminaliteitsbestrijding komt er extra politie.

9) Meer woningen bouwen
Het tempo waarin woningen wordt gebouwd, ligt in Amsterdam fors hoger dan in de rest van het land. De afgelopen 4 jaar zijn 16.000 woningen in aanbouw genomen. Dat is prima. Maar het tempo moet hoger. Te veel mensen hebben nog geen goed huis. Daarom worden er tot 2010 elk jaar 5000 woningen gebouwd, waarvan tenminste 1200 sociale huurwoningen. De PvdA zal zich blijven verzetten tegen de huurplannen van minister Dekker.

10) Iedereen een tweede kans.
In Amsterdam moet iedereen de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen. Volwassenonderwijs voor wie door wil leren, hoort daar bij. Het nieuwe College van B&W komt binnen 100 dagen met een deltaplan “tweede kans”.