IftarTalks: Farley Asruf

11 maart 2024

De ramadan is begonnen. Een vastenmaand vol bezinning en de kans om te leren over elkaars geloof of levenswijze. In IftarTalks spreken we elke week een PvdA’er die aan de ramadan doet, met deze week raadslid Farley Asruf.

Wat betekent ramadan voor jou?

Ramadan betekent een maand vol met bezinning, rust en saamhorigheid. Zowel individueel als collectief dus. Bezinning betekent voor mij echt stilstaan bij waar ik sta. Wat doe ik en hoe ga ik om met de omgeving waarin ik ben? Je komt erachter dat het allemaal relatief is. Je bent onderdeel van een groter plaatje en juist je geloof kan daar een stabiliteitsfactor in zijn, dankzij je geloof kan je terug gaan naar je kern.

Dat zorgt ook voor rust: het is je basis. Je geloof vormt je als persoon, naast andere dingen natuurlijk. Het zegt ook iets over hoe je in de samenleving staat en daar zit dan weer dat stukje saamhorigheid in: ramadan is bij uitstek een periode om te delen, om samen te doen. Ook als je niet vast of moslim bent is het een periode waarin moslims heel graag in verbinding staan met andere mensen. Je meegeven wat het inhoudt en luisteren wat er speelt bij de ander. Op zoek gaan naar waar je elkaar in kunt vinden. 

Hoe ziet jouw ramadan daily / nightly routine eruit?

Vroeg in de ochtend, een uur voordat ik niet meer mag eten ben ik wakker. Dan ga ik eens kijken wat ik ga eten. De missie is zoveel mogelijk eten, maar vooral zoveel mogelijk drinken! Gedurende de dag heb je meer water nodig dan echt voeding. Daarna gaan we bidden en afhankelijk van het tijdstip of terug naar bed of de dag beginnen.

Gedurende de dag ben ik bezig met waar ik altijd mee bezig ben, maar altijd wel met een momentje om extra stil te staan bij wat deze dag gebracht heeft. Wat betekent deze dag nou voor het hele plaatje? Wat ben ik nou aan het doen? Wat is er net gebeurd? En naast het relativeren van deze dag, ook de vraag hoe dit past in het hele voorgaande jaar. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel bewust en zen, maar als ik honger heb en moe ben kan ik zeker ook wat feller uit de hoek komen. Belangrijk daarbij is dat je juist daar dan ook weer echt bewust van bent in de ramadan.

Na de dag heb je dan altijd de iftar. Dat betekent voor ons eigenlijk lekker eten, het liefst met elkaar. Elkaar kan het gezin zijn, maar ook met andere familieleden. Doordeweeks is het meestal gewoon met mijn vrouw en twee kinderen, maar de uitnodigingen voor de weekends stromen alweer binnen. De iftar is iets dat je echt samen doet. Samen stilstaan bij hoe het gaat en eten is daar dan de verbinding in. We zitten gelukkig niet in de zomerfase, dus je hebt iets langer de tijd om te tafelen. Anders ga je toch ‘haasten’ naar de volgende dag, want de wekker gaat gewoon weer als het nog donker is.

Wat is je beste / leukste / gekste herinnering aan ramadan?

Dan moet ik gelijk denken aan de eerste keer ramadan die ik samen met mijn vrouw heb gedaan, in ons eigen huis. Het was de eerste vastendag en we zaten thuis, keken elkaar aan en dachten tegelijk: nu is het wel écht serieus. Dit moment kwam dus al nadat we waren getrouwd, samen een huis hadden gekocht, maar pas op dat bezinningsmoment kwam het besef dat het nu toch wel echt een volwassen, serieuze relatie was.

Waar kijk je het meest tegenop tijdens de Ramadan?

Dit jaar is voor het eerst dat we met het hele gezin, dus inclusief twee jonge kindjes, ramadan doen. Ook met mijn raadswerk en het normale werk daarnaast. De combinatie daarvan is een nieuwe uitdaging. Gebroken nachten hebben we al, maar die komen nu er nog bij op een andere manier. Het vergt vooral veel voorbereiding. Je moet eten voorbereiden, maar je hebt een lange dag gewerkt. Ja, het is wel echt een nieuwe uitdaging. 

En waar heb je het meest zin in? 

Haha dat is eigenlijk een soortgelijk antwoord, want ik kijk er dus ook heel erg naar uit om het met mijn gezin te doen! Voor de kinderen is het ook een nieuwe beleving dat mensen regelmatig over de vloer komen of we ergens anders naartoe gaan. Ik vind het heel leuk om dat ook aan hen mee te geven nu. Ze zijn zich nog niet heel bewust van ramadan of de diepere betekenis, maar zo wordt het wel een leuke maand waarin ze beseffen dat er iets bijzonders gaande is.

Hoe was het vroeger voor jou als kind om ramadan te houden? 

Met vasten begin je meestal vanaf een jaar of 7, 8. Niet de hele periode, maar stukjes. Ik denk vanaf je 11e ongeveer dat je echt hele dagen gaat meedoen. Bij mij was ik één van de weinigen in mijn klas, maar mijn ouders waren ook niet heel streng, meer pragmatisch. Als ik een belangrijke toets had, dan vonden ze dat dat voorging. School gaat voor, was bij ons thuis wel echt het devies.

Wat zou je mensen willen meegeven over ramadan of de ervaring hiervan, die zelf niet meedoen? 

Doe het een keer wel, doe gezellig een dag met mij mee! Dan ervaar je ook dat het meer is dan alleen niet eten en drinken. Je keert terug naar je kern. Het is ook echt een periode om de verbinding met elkaar te zoeken. Dus ook als je vragen hebt of meer te weten wil komen, vraag het gewoon aan de mensen die het wel doen want op die manier vind je meer begrip voor elkaar en snap je waar deze maand voor staat. En ik wil ook op die manier leren over belangrijke momenten voor andere mensen.

Wat voor plek heeft ramadan voor jou in jouw geloof? Is het een essentieel onderdeel, of minder belangrijk dan andere religieuze / ethische tradities of regels?

Het is echt één van de belangrijkste momenten, één van de pilaren van de islam. Uiteindelijk is het gewoon één van de vijf dingen die je moet doen, het vasten. Ja ik kan er niks anders van maken: dit is gewoon dé belangrijkste maand. 

Dank voor de inzichten, afsluitend dan: wat is je favoriete Eid al-Fitr snack?

Oeh daar vraag je me wat. Ramadan staat voor mij ook echt voor het eten en dan in het bijzonder alles wat gefrituurd is. Wij zijn groot fan van pasteitjes, saucijzenbroodjes. Niet altijd de meest verstandige keuze, maar stiekem toch wel waarom ik ramadan het allerleukste vindt: dat vettige eten. En dan denken ja maar nu mag het, want ik heb de hele dag niks gehad!