Door op 18 juni 2013

Kind aanmelden voor basisschool wordt eerlijker

Er komt een standaard aanmeldprocedure voor alle kinderen die naar de basisschool gaan. Dat maakte PvdA-wethouder Pieter Hilhorst (onderwijs) vandaag bekend.

Op deze manier kunnen in de toekomst meer kleuters naar de eerste school van hun keuze. Nu krijgen kinderen die bijvoorbeeld al op tweejarige leeftijd zijn ingeschreven vaak voorrang en worden er in verschillende wijken verschillende procedures gevolgd.

De gemeente is nu een uniforme aanmeldprocedure overeengekomen met de schoolbesturen in Amsterdam.  In de toekomst krijgen kinderen op minimaal zes scholen in hun directe omgeving voorrang. Ouders moeten hun kind aanmelden voor het drie jaar en twee maanden oud is.

Vanwege de geautomatiseerde verwerking van de aanvragen hoeven ouders niet meer bang te zijn dat een kind geen school in de woonomgeving krijgt. Ouders geven een volgorde van voorkeuren aan.

Het doel is dat in 2016 minimaal 75 procent van de kinderen naar de school van de eerste voorkeur gaat en ruim negentig procent op een school in de omgeving zit.

De afgelopen jaren deden 74 basisscholen in de stad al mee aan een proef met gezamenlijk toelatingsbeleid. Wethouder Hilhorst wil dit systeem volgend jaar in de hele stad invoeren.