Door op 1 augustus 2013

Deze vijf tips maken studeren in Amsterdam nog leuker

Studeren in Amsterdam is het mooiste wat er is. Dit is immers de stad waar ‘het’ gebeurt. Maar soms is Amsterdam ook chaotisch en onoverzichtelijk. Voor alle studenten die nu aan hun introductie beginnen, hebben we daarom deze vijf tips op een rijtje gezet, zodat je studententijd nog leuker wordt.

Het Westerpark

Het Vondelpark is het bekendste en drukste park van de stad. Maar  misschien wel het leukste park van Amsterdam is het Westerpark. Hier heb je café’s, een bioscoop, kun je naar opnames van DWDD en Pauw & Witteman én mag je overal barbecuën. In de zomer worden er volop festivals georganiseerd. Kortom: het ideale park voor de Amsterdamse student.

Dat is lang niet altijd zo geweest. Vroeger werd dit terrein gebruikt voor de gasopslag van de stad en tot begin jaren negentig, was het park vervallen en een veredelde opslagplaats. Dankzij de inzet van opeenvolgende PvdA-bestuurders werd het terrein vanaf 1992 gesaneerd en is het vandaag de dag een échte culturele hotspot in Amsterdam.

24 uur dansen

Een wereldstad hoort 24 uur per dag te bruisen. Daarom heeft de gemeente Amsterdam besloten om op een aantal plekken in de stad 24-uurs vergunningen toe te staan. Zo is er altijd wel een plek waar je kunt gaan dansen of, wie weet, een tentoonstelling bezoeken.

Onder meer club Trouw, het gehele Westerpark en de Tolhuistuin in de voormalige Shell-toren (naast EYE) hebben al zo’n vergunning gekregen.

Fix een kamer in een kluskantoor

De Amsterdamse woningmarkt is berucht. Waarschijnlijk ben je er al tegen aan gelopen want het is verdraaid lastig om een studentenkamer te vinden. De PvdA probeert er alles aan te doen om de woningmarkt uit het slop te trekken. Een goed voorbeeld hiervan is het omvormen van leegstaande kantoorpanden naar studentenhuisvesting. Vaak wordt van studenten gevraagd om zelf te helpen klussen. Op die manier kan de huur zo laag mogelijk worden gehouden. Zo’n kluskantoor kan het perfecte begin zijn van wonen in Amsterdam.

Bezoek een mode-atelier

De Wallen horen bij Amsterdam. Maar de PvdA vindt niet dat de problemen die nu zo vaak voorkomen op de Wallen ook bij Amsterdam horen. Daarom is Lodewijk Asscher, nu vice-premier, destijds het project 1012 gestart (dat is de postcode van het Wallen-gebied). Doel is om excessen als mensenhandel en uitbuiting tegen te gaan. Dit wordt onder meer bereikt door het aantal prostitutie-ramen te verminderen en het Wallengebied te transformeren.

En het werkt. Er komen steeds meer leuke restaurants en cafés. Maar ook mode-ontwerpers die in de voormalige peeskamers nu hun atelier kunnen vestigen. Dat is zeker een bezoekje waard!

Meld je aan bij de Voorlees-express

Bij wonen in een diverse stad als Amsterdam hoort ook dat je naar elkaar omkijkt. Er zijn tal van initiatieven van Amsterdammers die Amsterdammers helpen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Voorlees-express. Vrijwilligers lezen een half jaar lang één keer per week voor in een gezin waar dit niet gebruikelijk is. Zo worden kinderen gestimuleerd in hun taalvaardigheid én ontmoeten mensen elkaar. Ook vrijwilliger worden bij de Voorlees-express? Dat kan hier.

Jori Keijsper is Inhoudelijk Fractiemedewerker voor de PvdA.