Door op 14 oktober 2013

Twintig procent minder schoolverlaters in Amsterdam

Het aantal jongeren dat zonder diploma school verlaat neemt in Amsterdam rap af. Vandaag maakte wethouder Pieter Hilhorst de cijfers bekend over het schooljaar 2012-2013. Hieruit blijkt dat 1648 jongeren zonder diploma zijn gestopt met hun opleiding, tegenover 2148 voortijdig schoolverlaters in het voorafgaande jaar. Dit is een daling van twintig procent. Tussen 2006 en 2012 is het percentage jongeren dat voortijdig hun opleiding verliet zelfs verminderd met bijna veertig procent.

Deze resultaten zijn hoopgevend en bieden perspectief voor de toekomst. Toch vallen nog steeds te veel jongeren uit, zeker in een tijd waarin de jeugdwerkloosheid stijgt, het aantal stageplekken afneemt en de kans op werk voor jongeren zonder startkwalificatie sterk onder druk staat. Daarom is de ambitie voor 2015 het aantal nieuwe voortijdige schoolverlaters terug te dringen tot maximaal duizend.

De afgelopen jaren hebben scholen, gemeente en het Rijk intensiever en effectiever samengewerkt. Deze aanpak heeft nu dus tastbaar succes opgeleverd. Jongeren worden zowel op school als thuis direct aangesproken en leerplichtambtenaren zijn zichtbaar aanwezig op scholen. De betrokken instanties richten zich nu ook specifieker en intensiever op de vakantie periode in de zomer. Het risico op uitval in die periode is namelijk extra groot.

Hoewel Amsterdam met de nieuwe maatregelen er dus steeds beter in slaagt om jongeren op school te houden, is er volgens de betrokken wethouder Hilhorst nog altijd ruimte voor verbetering. De PvdA Amsterdam pleit dan ook voor extra inzet op preventie. In samenwerking met scholen richt de gemeente zich op uitgebreidere maatregelen om verzuim en schooluitval terug te dringen.

De PvdA Amsterdam zet zich natuurlijk niet alleen in voor de jonge schoolverlaters. Ook de jeugdig werklozen, met of zonder startkwalificatie, verdienen onze aandacht en hulp! Er mag simpelweg geen jongere onder de dertig thuis op de bank zitten. Om dit doel te bereiken heeft de gemeente op initiatief van de PvdA 2,5 miljoen euro vrijgemaakt. De voorstellen voor de besteding hiervan zullen binnenkort bekendgemaakt worden.

De PvdA Amsterdam maakt ook als vereniging een vuist tegen jeugdwerkloosheid. Zo volgden raadsleden en wethouders de afgelopen maanden werkloze jongeren. Nu zetten we een nieuwe stap door het netwerk van onze leden in te zetten om banen en stageplekken voor Amsterdamse jongeren te vinden.