Door op 16 januari 2014

Prachtig resultaat vroegtijdig schoolverlaters: nu doorgaan

Het afgelopen jaar is het aantal vroegtijdig schoolverlaters in Amsterdam met 32% gedaald, blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs vandaag publiceerde. Dat is goed nieuws. Vooral omdat in geen enkele andere grote stad in het land het percentage vroegtijdige schoolverlaters zo hard daalde als in Amsterdam. Daar zijn we bij de PvdA Amsterdam ontzettend blij mee. En een tikkeltje trots op.

Het is namelijk ook een signaal dat de onorthodoxe aanpak van PvdA-wethouder Pieter Hilhorst werkt. Het afgelopen jaar startte hij bijvoorbeeld een proef om veelspijbelaars een boete op te leggen van 10 euro per gemist uur, om  zo een halt toe te roepen aan de spijbelepidemie op de mbo’s.  Hierdoor zijn honderden jongeren op school gebleven, hard op weg naar een diploma. En dat is geweldig nieuws.

Het behalen van een diploma geeft jongeren niet alleen een betere kans om zich te ontplooien, het is tevens een middel om verval in criminaliteit te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat 20,6 procent van de schooluitvallers wordt verdacht van een misdrijf en in aanraking komt met de politie of justitie. In tijden van maatschappelijke verharding is het juist daarom zo belangrijk om jongeren bij de les te houden. Dat doe je door ze in de les te houden.

Toch verlieten, ondanks het succes van deze aanpak, vorig jaar nog 1.500 Amsterdamse jongeren hun school zonder een diploma. Dat zijn er nog steeds 1.500 te veel. Daarom blijft de PvdA zich inzetten om schoolverlaters bij de les te houden en werken we keihard om dit getal onder de 1.000 te krijgen.