Door op 14 maart 2014

Op weg naar de beste mbo’s van het land!

Op de mbo’s in Amsterdam wordt hard gewerkt, door de leraren, conciërges en de directie. Maar de scholen in Amsterdam hebben niet in alle opzichten een makkelijke populatie. De PvdA wil de scholen gaan bijstaan om te helpen met middelen en duidelijke afspraken de kwaliteit en de kansen op een baan te vergroten. De afspraken worden in goed overleg gemaakt, we helpen waar nodig, maar ze zijn niet vrijblijvend.

Er gaat al veel goed op onze mbo-scholen. Zo behoort de aanpak van schooluitval van het ROC van Amsterdam tot de beste van Nederland. Ook een behoorlijk aantal opleidingen scoort boven het landelijk gemiddelde.

Helaas is er ook nog een andere kant. Eveneens een behoorlijk aantal opleidingen is volgens de inspectie zwak of zeer zwak Te veel Amsterdamse jongeren krijgen hierdoor nu niet het onderwijs dat ze verdienen en nodig hebben. De ambitie van de PvdA is om, in goed overleg met de mbo-instellingen, te helpen de prestaties te verbeteren en de baankansen te vergroten.

De PvdA is ervan overtuigd dat het mbo-onderwijs in onze stad nog beter kan. De jongeren van Amsterdam verdienen dat ook. . Met de kwaliteitsverbetering in het basisonderwijs hebben we bewezen dat het kan. We willen daar twee aanknopingspunten voor gebruiken. Ten eerste maken wij 4 miljoen euro structureel per jaar en 2,2 miljoen incidenteel vrij voor de verbetering van de kwaliteit van het mbo (en vo). Die investering wil de PvdA Amsterdam gebruiken als hefboom om afspraken te maken met onderwijsinstellingen.

Ons mbo-plan behelst zes voorstellen.

1. Eerlijk en open over prestaties

2. Ondersteuning waar het nodig is

3. Betrokkenheid van ouders vergroten

4. Meer waardering voor onderwijspersoneel

5.  mbo-scholieren krijgen een baan!

6. mbo-scholen zijn veilig

 Lees de uitgebreide onderbouwing van de voorstellen in ons: Verbeterplan-MBO’s