Nieuws

Van der Laan stuurt brief Koenders over positie sekswerker

door Dennis Boutkan op 3 december 2015

Burgemeester Van der Laan heeft in een brief aan minister Koenders (Buitenlandse Zaken) gevraagd om te onderzoeken hoe Nederlandse prostituees veilig naar en door Amerika kunnen reizen. Dat gebeurde naar aanleiding van vragen die PvdA-raadslid Dennis Boutkan hierover aan de burgemeester had gesteld. De burgemeester vraagt minister Koenders bovendien Nederlandse sekswerkers hier goed over te informeren.

Dat sekswerkers veilig naar Amerika zouden moeten kunnen reizen klinkt logisch, maar de realiteit blijkt niet altijd zo te zijn. In september berichtte de Telegraaf over twee Amsterdamse prostituees die bij de Amerikaanse douane werden aangehouden en ondervraagd. Bij het bekendmaken van hun beroep, werden beide vrouwen in de cel gegooid. Een koude nacht vol intimidaties van de douaniers volgde.

Raadslid Boutkan wil voorkomen dat zoiets nog eens kan gebeuren. ‘Het is belachelijk dat iemand die hier in Nederland een legaal beroep uitoefent niet naar Amerika zou kunnen uitreizen. Ik vind het belangrijk dat we hier als Nederland een duidelijk signaal afgeven dat een andere behandeling voor sekswerkers uitgesloten is’.

Reacties zijn gesloten.