Door op 16 november 2015

Hoe zorgen we voor een veelzijdig winkelaanbod?

Hoe zorgen we voor een veelzijdig winkelaanbod? Die vraag kreeg Ilhame Saadi samen met Guus Bakker (D66) voorgelegd door de gemeentekrant. Haar antwoord:

Als je in sommige delen van de binnenstad komt, struikel je over de ijssalons, wafeltenten en kaaswinkels. Het gehele winkelaanbod lijkt te zijn afgestemd op de toerist. Voor de MKB-er rendeert het niet langer een buurtwinkel in dit deel van de stad te hebben. De schoenmaker of slagerij bijvoorbeeld kan de exorbitant hoge huur simpelweg niet ophoesten. De gewone ijs- en koffiezaak heeft het ook te verduren dankzij nieuwkomers die als paddenstoelen uit de grond schieten. Bepaalde ondernemers voelen namelijk de drang zich uitsluitend op de toerist te richten, om in bepaalde delen van de stad winst te maken.

Veel Amsterdammers klagen terecht over deze doorgeslagen monocultuur. Van overheidswege dient daarom te worden gestuurd op een gedifferentieerd winkelaanbod. Een vergunningplicht in bepaalde gevallen en gebieden van de stad lijkt toch noodzakelijk. Bovendien is adequaat handhaven een absolute must. Op deze manier wordt het winkelaanbod geleidelijk enigszins veelzijdig.