Door op 9 oktober 2015

Opinie Ilhame Saadi: ‘College doof voor Amsterdammers’

Wie zijn hele leven in Amsterdam heeft gewoond, zoals ik, heeft de stad zien veranderen. Ten goede, zoals mijn geboortebuurt De Baarsjes, die er tegenwoordig beter bijligt dan ooit tevoren, maar soms ook ten minder goede. Op sommige plekken in de stad is het simpelweg te druk aan het worden.

En dat is niet onopgemerkt gebleven. In krantenartikelen verbazen Amsterdammers zich over de vergevorderde monocultuur in het winkelaanbod (wafeltenten en ijssalons in de binnenstad in overvloed), de hordes toeristen op bierfiets, trolleykoffers die bewoners wakker houden omdat overal om hen heen via Airbnb huizen permanent aan toeristen worden verhuurd, ongebreidelde shortstay en alle overlast die ermee gepaard kan gaan.

Voor sommigen is de drukte een zegen, iets dat bij een grote stad als Amsterdam hoort. Toerisme is een bron van inkomsten, goed voor de economie en de werkgelegenheid, en in een kosmopolitische stad als Amsterdam moeten we niet zo zeuren over drukte.  Voor anderen is het duidelijk dat er een kantelpunt is genaderd en dat het zo niet langer kan. De balans tussen bewoners, bezoekers en bedrijven staat onder druk en de economische baten wegen niet op tegen de maatschappelijke kosten. Het onderwerp leeft en er klinkt terecht de oproep aan de politiek om stelling te nemen.

En daar wringt de schoen, want dit college kiest voor verdere groei. De zalvende woorden over balans tussen bewoners, bezoekers en bedrijven ten spijt; Amsterdam zal de komende jaren drukker en drukker worden en dat verwelkomt het college. Vanuit economisch perspectief begrijp ik dat wel, maar de maatschappelijke kosten van de toenemende bezoekersstromen worden daardoor onvoldoende belicht. Een eenzijdige focus op het verder faciliteren van toerisme als economische motor doet geen recht aan de waarde en potentie van Amsterdam en zijn inwoners.

Wethouder Ollongren stelt in haar beleidsstuk Stad in Balans dat groei een gegeven is, alsof groei een soort natuurverschijnsel is dat men niet zou kunnen beïnvloeden. Volgens dit college heeft het geen zin om de groei van het toerisme tegen te gaan. Klachten van Amsterdammers over overlast werden door wethouder Choho al afgedaan als een kwestie van ‘perceptie’. Niet voor niets werd een aantal weken geleden in deze krant nog gesproken over het laatmaarwaaien-college.

Hoeveel signalen uit de stad wil dit college nog krijgen? Met halfslachtig uitgevoerde experimenten met een autovrije Nieuwmarkt en de inzet van ‘nieuwe technologieën’ bewijst zij haar inwoners een lippendienst. Fundamentelere keuzes worden angstvallig vermeden en de druk neemt toe. Het wordt tijd dat dit college haar oor te luister legt bij de Amsterdammer en stappen durft te ondernemen.

In Amsterdam geldt al jaren een stop op de bouw van nieuwe hotels. Er geldt een uitzondering op de hotelstop: wanneer het gaat om een innovatief concept, mag het hotel alsnog gebouwd worden. Die maas in de wet blijkt zo groot dat voor elk ronkend businessplan de palen de grond in gaan, waardoor de groei in toeristen ook het komende jaar ruim baan krijgt. Wat ons betreft gaan we die mazen nu echt eens dichttimmeren.

Vorige week deed de PvdA een voorstel om een verplichte registratie bij de gemeente vooraf te laten gaan aan verhuur via onder andere Airbnb. Zo krijgt de gemeente eindelijk zicht op de verhuur en is er voor het eerst een krachtig instrument om te gaan handhaven op alle excessieve verhuurders.

Maar het belangrijkste van alles, wees in contact met de Amsterdammer. Een recent onderzoek onder inwoners van de 9 Straatjes maakt duidelijk dat de bewoners zich zorgen maken over Airbnb-verhuur, shortstay en het ontstaan van monocultuur, de indruk krijgen dat de gemeente de ontwikkelingen niet onder controle heeft en ontevreden zijn dat er niet met ze wordt gecommuniceerd. College, bewijs deze inwoners, samen met andere Amsterdammers, dat het anders kan. Durf te kiezen om niet altijd in te zetten op ongebreidelde groei.

Ilhame Saadi
Gemeenteraadslid PvdA Amsterdam – woordvoerder Economische Zaken

Deze opinie verscheen eerder deze week in het Parool.