Door op 3 december 2014

PvdA blij met komst nieuwe bedrijveninvesteringszones

De PvdA is blij met de komst van de vele nieuwe bedrijveninvesteringszones (BIZ). Vandaag werden er in de commissievergadering maar liefst 41 aanvragen tot BIZ gehonoreerd. Een BIZ is een belangrijk instrument gericht op het verenigen van MKB’ers in een buurt en het bevorderen van de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of economische ontwikkeling in de openbare ruimte van die buurt.

Een bedrijveninvesteringszone is een collectief van ondernemers, gehuisvest in dezelfde buurt, dat de gemeente verzoekt een bestemmingsheffing op te leggen. Door allen jaarlijks een bedrag opzij te zetten, kan er worden geïnvesteerd in de bedrijfsomgeving. Dit kan bijdragen in het opzetten van een sinterklaasmiddag, een wintermarkt of een gezamenlijke website. Een voorbeeld van een gebied waar dit succesvol is ingezet, zijn de Jan Evertsenstraat en Jan van Galenstraat.

PvdA-raadslid Ilhame Saadi is verheugd met het groot aantal aanvragen: ‘Je ziet dat BIZ als instrument veel kan opleveren voor kleine ondernemers, maar ook de bewoners en bezoekers van die buurt. Het zet de ondernemers in hun kracht en maakt de omgeving leefbaarder en veiliger. De PvdA heeft zich hier daarom altijd voor ingezet en is verheugd dat het beleid uit de vorige periode ook op dit vlak wordt voortgezet.’

De afgelopen jaren is al geëxperimenteerd met BIZ als instrument en waren de resultaten erg positief. Het huidig kabinet zet het experiment om in vaste wetgeving, waardoor per januari 2015 vele kleine ondernemers hier gebruik van kunnen gaan maken. Om de BIZ-en in 2015 te kunnen instellen moet voor iedere BIZ een verordening worden vastgesteld, zoals thans positief ontvangen in de commissievergadering.