Door op 24 juni 2013

Ook zwemles voor kinderen in armoede

Maar liefst 6,9% van de Amsterdamse kinderen van 12 jaar heeft geen zwemdiploma. Onder hen zijn vooral veel kinderen in armoede. Dit kan zo niet langer. De PvdA wil daarom zwemles voor kinderen in armoede gaan financieren uit het Jeugdsportfonds. Hiermee kunnen minimagezinnen een toelage krijgen van 225 euro dat direct wordt besteed aan zwemles.

De gemeenteraad van Amsterdam heeft vorig jaar 1 miljoen euro extra vrij gemaakt voor het Jeugdsportfonds, waardoor 5000 kinderen in armoede hun sportclub kunnen betalen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om zwemles te betalen via het Jeugdsportfonds.

Het is levensgevaarlijk als een kind niet kan zwemmen in de waterrijke stad  Amsterdam. Van alle 8-jarige kinderen in de stad heeft de helft een zwemdiploma. Aan het einde van groep 8 (12 jaar) heeft 93,1% van de kinderen een zwemdiploma. Dat betekent dus dat 6,9% van alle 12-jarige kinderen niet kan zwemmen.

Dit probleem is het grootst in de stadsdelen buiten de ring. Van de kinderen Centrum heeft 98% het zwemdiploma na groep 8, terwijl in Zuid-Oost slechts 85% het zwemdiploma haalt. Daarom wil de PvdA in dit stadsdeel starten, zodat ook hier zoveel mogelijk kinderen hun zwemdiploma halen.

Zwemmen is bovendien een uitstekende manier om in beweging te blijven. 27% van de Amsterdamse kinderen heeft overgewicht of zelfs obesitas. Deze groep overlapt voor een heel groot deel met de groep kinderen die opgroeit in armoede (25%). Zwemmen is een leuke manier van bewegen, dus we geven kinderen meteen een extra mogelijkheid om actief en dus op gezond gewicht te blijven.

Maarten Poorter, gemeenteraadslid van de PvdA: “Alle Amsterdamse kinderen hebben recht op zwemles. Zwemmen is leuk en goed tegen overgewicht. En in een waterrijke stad als Amsterdam mogen we vooral niet het risico lopen dat een kind verdrinkt omdat het niet kan zwemmen.”