Wethouder Dijksma in gesprek met staatssecretaris over gelijk speelveld op de taximarkt

19 december 2018

Onze wethouder Verkeer & Vervoer Sharon Dijksma gaat in het voorjaar het gesprek aan met de staatssecretaris over het creëren van een gelijk speelveld op de taximarkt. Dit liet Dijksma weten na mondelinge vragen aan haar van de fracties van de PvdA, DENK, GroenLinks en SP over het de laatste tijd vaak in opspraak geraakte Uber.

De directe aanleiding voor de mondelinge vragen aan de wethouder waren de afgelopen weekend door AT5 onthulde misstanden bij Uber. AT5 ontdekte dat chauffeurs profielen aan elkaar verpachten waardoor reizigers er niet meer zeker van zijn bij wie zij in de auto zitten. “Ik maak mij hier zorgen over,” stelde Wethouder Dijksma. “Omdat Uber onder de belmarkt valt, kunnen we hier als stad echter niet goed op handhaven. Ik ben wel blij dat de Inspectie voor Leefomgeving & Transport (ILT) hier onderzoek naar gaat doen en dat de samenwerking tussen de ILT, het rijk en de stad goed is.”

Verder liet Dijksma weten het ook belangrijk te vinden dat Uber zelf verantwoordelijkheid pakt om in te grijpen bij dit soort misstanden en dat ze hier binnenkort een gesprek over heeft met een topvrouw van Uber. “Maar het probleem zit hem ook in het systeem. In het voorjaar heb ik daarom een gesprek met de staatssecretaris over het creëren van een gelijk speelveld tussen de bel- en opstapmarkt. Ik houd de raad op de hoogte van de uitkomst hiervan.”

Ons raadslid Dennis Boutkan is blij met de actiestand waarin Sharon Dijksma staat:  “De misstanden bij Uber hebben wij al vaker aangekaart. Uber verkoopt zich als platformbedrijf dat steeds zijn handen in onschuld wast, maar het is gewoon een taxibedrijf dat zijn verantwoordelijkheid niet pakt. Dit raakt de reguliere taxibedrijven, maar ook de zekerheid en veiligheid van Uber-chauffeurs. Het is goed dat de wethouder dit aan gaat pakken.”