Verslag Entreetraject Nieuwe Leden: Een Kijkje bij de Amsterdamse Gemeenteraad

18 juni 2024

Entreetraject Partij van de Arbeid Amsterdam

Verslag Entreetraject Nieuwe Leden: Een Kijkje bij de Amsterdamse Gemeenteraad

Geschreven door Entreetraject-deelnemer Yorin Lansu

Op woensdag 29 mei 2024 verzamelden ongeveer 25 nieuwe leden zich in Gemeentehuis Centrum voor een avond vol politieke introductie. Als onderdeel van het Entreetraject voor nieuwe PvdA-leden, stond ons die avond een uitgebreid programma te wachten. Eerst gingen we, onder begeleiding van ervaren PvdA’ers, in gesprek met wethouder Sofyan Mbarki en raadslid Bastiaan Minderhoud, gevolgd door het bijwonen van de Raadsvergadering. Naderhand sloten we de avond af met een borrel, waar we elkaar beter leerden kennen aan de hand van de nieuw opgedane indrukken en elkaars kijk op de wereld. Een verslag van sociaal-democraten en hun eerste blikken op de gemeentelijke politiek.

De vragenronde voor wethouder en raadslid

Nadat we ons hadden verzameld in de algemene hal van de Stopera, liepen we door naar een apart zaaltje voor de eerste activiteit van de avond. Voor sommigen was dit de eerste keer in het gebouw: een indrukwekkende ervaring op zich.

Aangekomen in het zaaltje namen we plaats en voor ons kwam wethouder Sofyan Mbarki te staan om onze vragen te beantwoorden. Sofyan beheert een breed parket aan portefeuilles: Economische Zaken, MBO en toeleiding arbeidsmarkt, Aanpak Binnenstad, Jongerenwerk en Sport en Bewegen. Hij legde aan de hand van voorbeelden uit hoe belangrijk het is voor een wethouder om veel contacten te onderhouden met stakeholders. Zo vertelde hij dat hij zijn bestuurlijke functie kon uitoefenen door van alle kanten inzichten te verzamelen, van bewoners tot bedrijven en van belangenorganisaties tot ambtenaren. Op de vraag hoe hij bij de PvdA was gekomen vertelde hij in een mooi beloop hoe hij van jong lid in de Stadsdeelcommissie Osdorp, via maatschappelijk betrokken werkervaring, terechtkwam in de stadspolitiek van Amsterdam.

In gesprek met wethouder Sofyan Mbarki

Raadslid Bastiaan Minderhoud was de volgende om zich het hemd van het lijf te laten vragen door de nieuwe leden. Ook hij beheert een brede portefeuille: Grond en Ontwikkeling, Woningbouw, Ruimtelijke Ordening, Evenementen, Kunst en Cultuur en Gemeentelijk Vastgoed. Vanuit de zaal was veel nieuwsgierigheid voor hoe zijn taken als raadslid er precies uitzien. Ook hij gaf, aan de hand van voorbeelden, een duidelijk beeld aan de nieuwe leden. We kwamen daarnaast meer te weten over hoe hij zijn raadslidschap combineert met een parttime baan. Zijn inspirerende verhaal over hoe hij zich van beginnend lid van de PvdA tot raadslid voor Gemeente Amsterdam had ontwikkeld sloot hij af met pakkend advies voor de nieuwe leden: gewoon doen!

 

Applaus voor raadslid Bastiaan Minderhoud

Bijwonen van de Raadsvergadering

Na het vragenuurtje met wethouder en raadslid liepen we gezamenlijk, eerst door de veiligheidspoortjes, naar de Raadzaal om de Raadsvergadering bij te wonen. Van tevoren hadden we de agenda toegestuurd gekregen om ons alvast in te lezen, en in het uur dat wij met de groep nieuwe leden de vergadering bijwoonden passeerden ongeveer vier agendapunten de revue. Vanaf de publieke tribune zagen we Burgemeester Femke Halsema in actie en kort voordat we vertrokken kwam ook wethouder Sofyan Mbarki aan het woord. Voor veel nieuwe leden was dit de eerste keer bij een Raadsvergadering. Hoewel we tijdens de vergadering niet veel konden praten, gaf het zeker stof tot nabespreken.

De Raadsvergadering op 29 mei, 2024

Borrel naderhand

We sloten de avond af met een bezoek aan Café de Sluyswachter, waar we met de groep van nieuwe leden (van alle leeftijden) een borreltje naderhand deden. Naast een nabespreking van de raadsvergadering leerden we elkaar beter kennen op persoonlijk en politiek vlak. Het was vooral interessant om onderling uit te wisselen hoe iedereen kijkt naar de wereld om zich heen en hun sociaaldemocratische idealen uitoefent in de praktijk. Ieders ambities en ideeën over hun PvdA-lidmaatschap (nu en in de toekomst), werkten merkbaar aanstekelijk en hebben ongetwijfeld een basis gevormd voor de volgende stappen binnen de partij.

Algemene informatie entreetraject

Het entreetraject start elk jaar en is speciaal voor nieuwe leden. In drie verschillende bijeenkomsten leer je de vereniging, de politiek en elkaar kennen. Het entreetraject 2024 is onlangs afgesloten. Voorjaar 2025 start een nieuwe ronde.