Raadsleden bespreken ruzie met Zalm
Uit Het Parool, door TON DAMEN
College: veto bij verkoop Schiphol
AMSTERDAM – B. en w. willen de privatisering van Schiphol met een veto blokkeren als minister Gerrit Zalm van Finan-cien niet verder wil onderhandelen. Dat zegt PvdA-wethouder Lodewijk Asscher.
Hij ziet geen andere mogelijkheid na de correspondentie die de stad en Zalm daarover de afgelopen tijd hebben gevoerd. De PvdA’er zei dit gisteren tijdens een op verzoek van de VVD ingelaste commissievergadering. De geplande behandeling in de raad komt er vandaag niet.
Zalm (VVD) beraadt zich, laat hij weten. Gevreesd wordt voor financiele sancties.
Amsterdam had Zalm voorgesteld 29 procent van de aandelen over te nemen. De hoofdstad heeft al 21,8 procent van de aandelen in handen, en zou daarmee een meerderheidsbelang krijgen. Zalm voelt hier niets voor. Na de raadsvergadering van 27 september wil hij de aandeelhouders bijeenroepen. Dan moet het definitieve Amsterdamse besluit er liggen.
Het linkse stadsbestuur (PvdA en GroenLinks) is tegen privatisering van de luchthaven en dreigde al langer de noodzakelijke statutenwijziging tijdens die aandeelhoudersvergadering te blokkeren.
De VVD-raadsfractie ziet Asschers aanbod niet als compromis, maar als een manier om de besluitvorming op te houden. Net als Zalm spreekt fractieleider Eric van der Burg van traineren.
Een ruime meerderheid in de raad vindt overigens dat Schiphol niet verkocht moet worden. Duoraadslid Evelien van Roemburg (GroenLinks) zette uiteen dat luchthavens net als spoorwegen en kabelbedrijven van direct belang voor de economie van de regio (of het land) zijn en dat je daar invloed op moet hebben. Zij citeerde een artikel van de Amerikaanse hoogleraar Joseph Stiglitz in de Financial Times. Die wees erop dat eenmalige opbrengsten uit verkoop niet opwegen tegen het langetermijnbelang van een luchthaven. Niet voor niets zijn Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen eigenaar van luchthavens.
Het standpunt van de VVD is ook bekend. De liberalen geloven grenzeloos in de vrije markt en willen liefst alle aandelen verkopen. D66 en CDA willen wel privatiseren, als de overheid een meerderheidsbelang houdt. Daarin voorziet het plan van Zalm ook.
De PvdA in Rotterdam (2,4 procent van de aandelen) is eveneens tegen verkoop.
Het gevecht tussen minister Gerrit Zalm van Financien en Amsterdam over de verkoop van Schiphol loopt uit de hand. De stad zet, door met een veto te dreigen, alle hulp uit Den Haag op het spel.