24 maart 2006

In Westerpark geen bestuur met drie partijen

Afgelopen dinsdag 21 maart 2006 hebben de partijen Buurt en Westerpark, GroenLinks en de PvdA samen gesproken over de mogelijke vorming van een coalitie.

Alhoewel alle drie de partijen aangegeven hebben geen inhoudelijke knelpunten te zien is besloten om niet verder te gaan met de onderhandelingen in deze samenstelling. Tijdens het gesprek is gebleken dat de drie partijen geen overeenstemming konden bereiken over het mogelijk aantal te leveren bestuurders voor een bestuur waarbij zowel recht gedaan wordt aan de verkiezingsuitslag, als aan een evenwicht tussen de belasting van de portefeuillehouders.

Een alternatieve optie, waarbij Buurt en Westerpark deelneemt aan de coalitie zonder het leveren van een bestuurder, is uitgebreid besproken.

Gisteren (donderdag) zijn de partijen opnieuw bijeen gekomen om dit alternatief te bespreken. Buurt en Westerpark heeft na raadpleging van de achterban tijdens dat gesprek aangegeven dat dit voor de partij geen optie is.

Zowel GroenLinks als de PvdA hebben aangegeven dat ze het betreuren deze optie niet verder te kunnen onderzoeken met Buurt en Westerpark, maar respecteren de keuze van de partij.

Dit betekent ook dat een mogelijke coalitie met de VVD (de tweede optie van de PvdA) niet verder onderzocht gaat worden. Ook hier zou het punt van een te vormen bestuur met drie partijen, wat zowel recht doet aan de verkiezingsuitslag als een evenwicht is in de belasting van de portefeuillehouders, een knelpunt zijn.

Hiermee is de onderzoeksfase voor een coalitie met drie partijen afgesloten. GroenLinks en de PvdA hebben besloten dat een coalitie tussen de twee partijen nu de beste optie is. PvdA en GroenLinks starten nu gesprekken over de vorming van een coalitie en hebben hiervoor een traject uitgezet.

Contactpersoon:
Martien Kuitenbrouwer (lijsttrekker PvdA Westerpark), 06-27051089