26 maart 2006

In Centrum schrijven PvdA, VVD en Groenlinks aan programakkoord

Schrijven programakkoord stadsdeel Amsterdam-Centrum begonnen
VVD en Groen Links aanvaarden uitnodiging PvdA

GroenLinks en de VVD hebben op dinsdag 21 maart de uitnodiging van de PvdA aanvaard om samen een coalitie te vormen. U kunt het verslag van de avond hier lezen: De partijen hebben vijf gezamenlijke onderhandelingsgroepjes gevormd die de hoofdstukken van het nieuwe programakkoord gaan voorbereiden. Zij doen tekstvoorstellen die uiteindelijk door de centrale onderhandelingsdelegaties van de drie partijen worden vastgesteld. Het vaststellen gebeurt in openbare sessies in de Zuiderkerk. Tjeerd Herrema is technisch voorzitter van deze besprekingen.

Op donderdag 23 maart zijn de partijen in de Zuiderkerk bijeengekomen en zijn enkele praktische zaken geregeld. Ook zijn enkele afspraken gemaakt over de financiële kant van het nieuwe programakkoord, zoals hoeveel ruimte er is voor nieuw beleid en welke begrotingsregels er zullen worden gehanteerd. Het (concept)verslag van die avond kunt u hier lezen.

Eind volgende week moet het akkoord gereed zijn. De tekst zal vervolgens door de drie partijen aan hun leden worden voorgelegd. De PvdA Binnenstad wil dit op zaterdag 8 april doen. Dit is wel afhankelijk van de voortgang van de besprekingen, bij vertraging zal de datum opschuiven.

Op dinsdag 28 maart en donderdag 30 maart zijn de openbare besprekingen in de Zuiderkerk, vanaf 20.00 uur.

Dinsdag staan volgende onderwerpen op de agenda:
1. Inleiding, ambitie, bestuursstijl
2. Welzijn, sport, zorg, jeugd, onderwijs, (homo)diversiteit, WMO
3. Bouwen, wonen, monumenten, stedelijke ontwikkeling, economie, cultuur en toerisme

Op donderdag 30 maart volgen:
4. Inrichting en beheer openbare ruimte, groen, water, verkeer en parkeren
5. Veiligheid, wallen en horeca

Deze agenda’s zijn onder voorbehoud. De definitieve indeling is pas op de dag zelf bekend. Het advies is om aan het einde van de middag de griffie te raadplegen (tel: 020 552 4366).

Op 13 april is de eerste reguliere vergadering van de stadsdeelraad. Indien partijen tijdig overeenstemming bereiken, zal daar het programakkoord worden besproken. Aansluitend benoemt de deelraad het nieuwe Dagelijks Bestuur.