Door op 13 december 2013

‘Homofobie komt nog te vaak voor op school. Daarom draag ik Paars’

Op mijn eigen middelbare school in 1984, droeg slechts één leerling een roze driehoek. Hij was de enige openlijke homoseksuele leerling van onze school. In 2013 lijkt de homofobie en uitsluiting onder leerlingen helaas nauwelijks verbeterd, sterker nog op veel plaatsten zie ik toenemende verharding en discriminatie.

Vandaag dragen we met zoveel mogelijk Amsterdammers paars om een statement te maken tegen homofobie op scholen. Dit jaar doen zeker 500 scholen in Nederland mee aan Paarse Vrijdag. Het is geweldig dat 10 Amsterdamse middelbare scholen en veel van hun 36.000 leerlingen vandaag ‘paars’ gaan.

Want in nog veel te veel Amsterdamse klassen is homofobie aan de orde van de dag. Als voormalig voorzitter van COC Amsterdam ben ik vaak op scholen geweest om hier over te spreken. Tijdens die gesprekken blijkt dat veel leerlingen homoseksualiteit nog steeds als ‘niet natuurlijk’ zien. Ik heb klassen gezien waarbij alle handen omhoog schoten op deze vraag. De gevolgen hiervan zijn groot. Onderzoek laat zien dat door een onveilig schoolklimaat LGBT (Lesbisch/ Gay/ Bi/ Transgender)-leerlingen veel minder goed in hun vel zitten. Dit gebeurt, terwijl iedereen begrijpt dat goed onderwijs alleen mogelijk is als leerlingen zich veilig voelen.

Hoe op school met een thema als homoseksualiteit wordt omgegaan zegt veel over het klimaat op school. Het is een lakmoesproef. Als een minderheid, zoals LGBT-leerlingen zich veilig voelt, is de kans groot dat iedereen zich veiliger voelt. Dat betekent bijvoorbeeld dat er ook een goed anti-pest-beleid is.

Homofobie op scholen wordt aangepakt in zogenaamde Gay Straight Alliances; een samenwerking tussen hetero- en LGBT leerlingen om veiligheidsproblemen, discriminatie en tweedeling samen aan te pakken. Solidariteit van de meerderheid met een minderheid. Daarom is het zo terecht dat de overheid voorlichting over seksuele diversiteit op scholen verplicht heeft gesteld.

Vandaag maken we, ook als PvdA, een statement tegen onveiligheid in de klas en op het schoolplein. Hiermee spreken we ons uit tegen de toenemende verharding in Amsterdam. Niet alleen op school, maar in de hele stad.

Daarom is deze Paarse Vrijdag wat mij betreft niet alleen een dag tegen homofobie, maar ook een dag om na te denken hoe we in onze eigen buurt met elkaar omgaan. Hoe we zorgen dat we met elkaar in gesprek blijven en ons niet terugtrekken in onze eigen wereld. Om te voorkomen dat er twee werelden ontstaan in dezelfde stad. Een dag om die tweedeling tegen te gaan. Dat is niet altijd makkelijk, maar er zijn moedige, dappere mensen nodig om van te leren. Om je door te laten inspireren. Op het schoolplein, in de buurt of in de politiek. Voor mij is dat die ene leerling met die roze driehoek. Hij is me niet voor niets altijd bijgebleven.

President Obama vatte het mooi samen tijdens zijn vlammende speech over Mandela: “And while I will always fall short of Madiba’s example, he makes me want to be better. He speaks to what is best inside us”.

Dennis Boutkan is kandidaat-raadslid van de PvdA en oud-voorzitter van het COC Amsterdam. Dit stuk verscheen vandaag in het Parool.