Dit hadden ze voór 7 maart moeten zeggen
Beste collega-bestuurders,
Sinds eind april van dit jaar ben ik stadsdeelbestuurder in Slotervaart. Ik ben daar trots op, vooral omdat veel inwoners van het stadsdeel mij voorkeurstemmen gegeven hebben. Ik zal en wil dan ook mijn uiterste best doen om in de komende bestuursperiode te voldoen aan de verwachtingen die mijn stemmers hadden toen zij op 7 maart hun stem uitbrachten.
Maar nu? We zijn nog geen half jaar verder en als een duveltje uit een doosje verschijnt een rapport dat er voor pleit de stadsdelen het vetorecht te ontnemen. Een stadsdeel mag een voorstel waar het echt niets in ziet en dat in strijd is met de belangen van de inwoners, niet blokkeren. Beslissingen zullen in de toekomst worden genomen door een meerderheid van stadsdeel- en centrale stadsbestuurders gezamenlijk. In vergaderingen achter gesloten deuren. Algemene instemming is niet meer nodig, een meerderheid is voldoende om besluiten te nemen.
Was het nu niet juist de bedoeling van de deelraden het besturen dichter bij de burgers te brengen?
Stel u de volgende (hypothetische) zaak voor. Er komt een plan om meer huizen in Amsterdam te bouwen. Het is dan veel eenvoudiger om een groot gebied te ontwikkelen dan om overal en nergens kleine plukjes huizen te bouwen.
Veel mogelijkheden om een groot gebied te ontwikkelen zijn er echter niet meer. De één of andere onverlaat komt vervolgens met het plan grootscheeps te gaan bouwen op de oevers van de Sloterplas in Slotervaart. Veel ruimte, prachtige plek en – zeker voor koophuizen – goed aan de man te brengen.
Alle politieke partijen in Slotervaart hebben in hun verkiezingsprogramma echter een absoluut nee tegen bouwen aan de Sloterplas uitgesproken. Maar ja met de not-in-my-back-yard gedachte in het achterhoofd stemt een meerderheid van stadsdeelbestuurders en het stadsbestuur in de beslotenheid van bovengeschetste achterkamer toch voor een dergelijk bouwplan.
Is het uit democratisch oogpunt wel aanvaardbaar dat dergelijke plannen niet voor de verkiezingen van 7 maart wereldkundig zijn gemaakt? Dan hadden de inwoners van Slotervaart tenminste geweten dat zij niet alleen door hun eigen stadsdeelbestuur worden bestuurd, maar ook nog eens de andere twaalf stadsdelen en de centrale stad . Was misschien al van tevoren voorzien dat met dergelijke uitspraken nooit een grote groei in de stemmen voor de Partij van Arbeid en Groen Links had gezeten? Of is dit een al te achterdochtige gedachte?
In elk geval had ik op zijn minst verwacht dat de keuzen die nu worden gemaakt, in de besprekingen over het programakkoord naar voren waren gekomen. Nu komt wat sneaky achteraf een nota tevoorschijn. En waarachtig, velen staan er bij te juichen.
Ik niet, zoals u zult begrijpen. Ik wil waar kunnen maken wat ik mijn kiezers tijdens de verkiezingscampagne beloofd heb. Ik wil me kunnen verzetten tegen plannen die op niet-democratische wijze tot stand zijn gemkomen en die tegen de belangen van de inwoners van mijn stadsdeel ingaan.
Ik ga ervan uit dat de deelraden hun goedkeuring moeten geven aan de voorgestelde wijziging in de besluitvorming. Ik kan alleen maar hopen dat mijn collega’s nog eens ernstig zullen nagaan of zij de nu geformuleerde plannen uit kunnen leggen aan hun kiezers. Ik kan dat in elk geval niet.
Meer en meer komen samenwerkingsvormen tussen stadsdelen onderling en met het stadsbestuur tot stand die voortkomen uit initiatieven van onderop. Waarover inwoners en deelraden gezamenlijk hebben gediscussieerd en waarover op democratische wijze besluitvorming heeft plaatsgevonden. Laat die bloemen nu eens even bloeien. Dan komt het in Amsterdam en in de deelraden echt wel goed.
De voorstellen tot besluitvorming in achterkamertjes (zo blijf ik het toch maar even noemen) zijn uit de tijd, maken burgers afkerig van politiek en bestuur en passen mijn inziens niet in de democratische principes die mijn partij altijd hoog in het vaandel had staan.
De auteur is stadsdeelbestuurder voor de PvdA in Slotervaart
Fotobijschrift:
´Als andere stadsdelen vóór bebouwing bij de Sloterpla zijn, is de stem van de inwoners van Slotervaart straks mogelijk niets meer waard.´ (foto Peter Elenbaas)