Dennis blogt: nieuw evenementenbeleid betere balans tussen bewoners en bezoekers
Paradox van de ideale stad
Amsterdam is een festivalstad. Vele bezoekers beleven hier plezier aan, tegelijkertijd is het zoeken naar balans tussen het aantal evenementen en wat Amsterdam aan kan.
‘Maak van de stad geen pretpark’ is een van de 7 uitgangspunten voor onze visie op drukte in de stad. Daarbij gaat het niet om de vraag of je voor of tegen evenementen bent, maar over een hoger doel: hoe houden we de stad leefbaar! Hoe houden we het plezierig?
Er zijn grenzen aan wat plezierig is. Bewoners die balen van de troep voor de deur. Die niet meer kunnen slapen vanwege de lage subbassen. Daarom staat de vraag centraal, mag het plezier van de een, de ellende van de ander zijn.
Er zijn ook Amsterdammers die concreet ernstige overlast ondervinden. Dat is geen geval van perceptie. Overlast is wat mij betreft reëel en moet je serieus nemen. De PvdA is geen voorstander van ongebreidelde groei van evenementen. De publieke ruimte is schaars en evenementen in parken zorgen voor druk op het park en kan leiden tot beschadiging van het groen.
Het nieuwe evenementenplan van de burgemeester
De druk die er is op de schaarse publieke ruimte vereist heldere keuzes in het evenementenbeleid. Het nieuwe beleid bevat uitgangspunten waar we volledig mee kunnen instemmen. Het evenementenbeleid lijkt een beetje op een balanceer act op een glibberig koord.” De burgemeester maakt met het nieuwe beleid duidelijke keuzes. Erkend wordt dat ruimte schaars is en dat er beter met belangen omgegaan moet worden. Evenementen moeten een duurzame verbinding leggen met onze Amsterdammers en organisatoren moeten voldoende draagvlak en kwaliteit creëren.
De nieuwe uitgangspunten in vogelvlucht. Per locatie komen er zogenaamde profielen waar wordt bepaald wat wel en niet kan op de debstreffende locatie. Een evenement moet aansluiten bij de omgeving. Ook moeten evenementen met vertsrekt geluid een geluidsplan opstellen en worden op- en afbouwtijden beperkt. In parken mogen per jaar max 3 grote, geluidsbelastende evenementen plaatsvinden. We zijn ook blij dat voor evenementen in parken met recreatief gebruik maximaal een kwart van het park mag worden afgeschermd.
De vergunningverlening wordt bovendien geprofessionaliseerd, waarbij de Bestuurscommissies in de stadsdelen een adviserende rol spelen. Er komt een centrale regietafel bij het vergunningentraject. Heel goed, want belangen zijn wat ons betreft stadsdeel overstijgend. Het is dus goed dat op centraal niveau knopen worden doorgehakt. Het verstrekken van vergunningen wordt ook strenger, alleen als organisatoren aan alle uitgangspunten voldoen, krijgt men toestemming.
Onze reactie op het nieuwe evenementenbeleid
De nieuwe uitgangspunten hebben tot gevolg dat in bepaalde gebieden minder evenementen worden toegestaan en er per saldo minder evenementen in Amsterdam plaatsvinden dan nu.
Om het evenementenbeleid aan te scherpen heb ik met GroenLinks twee moties ingediend die op brede steun konden rekenen. De nota regelt dat in sommige parken duurzame voorzieningen worden aangelegd, zoals stroom, watertappunten. Hiermee hoeven dan geen zaken als generatoren te worden ‘ingevlogen’. Op zich heel goed, als het wat mij betreft maar niet leidt tot zogenaamde ‘festivalisering’ van een park. Dus we hebben geregeld dat als er duurzame festivalvoorzieningen in parken worden aangelegd, dit niet mag leiden tot meer evenementen in dat park.
En we vinden dat meerjarige vergunningen geen recht geven op ongebreidelde groei van bezoekers. Bovendien moet een festival organisator zich goed gedragen om een meerjarige vergunning te mogen behouden of te verkrijgen. Daarnaast moeten ook bewoners betrokken worden bij het opstellen van criteria voor een bonus/malus regeling. Het is dus goed dat onze moties zijn aangenomen!
Alles wat met geluidsoverlast en (sub)bassen te maken heeft wordt dit najaar verder uitgewerkt. Er loopt een pilot en ook wordt er verder onderzoek gedaan. Ook de ervaringsdeskundigen van Lager Toontje moeten hierbij worden betrokken.
Ik ben er van overtuigd dat met een goed evenementenbeleid, goede handhaving, eerlijke locatieprofielen waarin de belanghebbenden worden gehoord, uiteindelijk gaan leiden tot minder overlast. Afgelopen raad heeft de PvdA fractie dan ook volmondig ingestemd met het nieuwe evenementenbeleid.